Vije-sti

Jazz Lab utorkom - program radionica u studenom

Jazz Lab utorkom - program radionica u studenom

[caption id="attachment_4639" align="aligncenter" width="500"]Ante Gelo Ante Gelo[/caption] Jazz Lab je projekt tri partnera: Muzičke akademije, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji imaju zajednički cilj - osnivanje jazz odjela Muzičke akademije u Zagrebu, uz kontinuirane aktivnosti i pripreme, kako bi se taj cilj i ostvario. Radionice su namijenjene svim glazbenicima instrumentalistima, vokalistima i ostalima.  

Raspored programa Jazz Lab utorkom

Radionice se održavaju u Studentskom centru od 17,00 -20,00 sati

 

04.11.2014.

Ante Gelo (gitara) - “Mala Jazz manufaktura”

(Dvorana MM)

Gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo diplomirao je jazz gitaru na Univerzitetu za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu. Godine 2001. upisao je magisterij na istom fakultetu, smjer kompozicija i aranžiranje. Tijekom karijere nastupao je na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj te na koncertima u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Južnoj Americi i drugim zemljama. Vodi vlastiti Geloland ansambl, stalni je član Amorosi Flashophone Banda, jazz fusion sastava Combinate i Boilers All Starsa, a surađivao je i s Tamarom Obrovac, Leejem Harperom, Albertom Marsicom, Matijom Dedićem, Gabi Novak, Davidom Gazarovim i brojnim drugim glazbenicima. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz skladbu “Tea For Three” te nagrade Status Hrvatske glazbene unije. Djeluje i kao jazz edukator.


 

11.11.2014.

Neven Frangeš (piano) i Mario Mavrin (bas) – “Dijalog u jazzu - jazz dijalog”

(polukružna dvorana SC-a)

[caption id="attachment_4641" align="alignleft" width="300"]Neven Frangeš Neven Frangeš[/caption]

Neven Frangeš rođen je u Zagrebu 1951. godine. Već sa 14 godina prvi put nastupa sa sastavom našeg najpoznatijeg jazz muzičara Boška Petrovića (dakako, ne još profesionalno). To je uvelike odredilo njegov daljnji put te umjetničko i profesionalno opredjeljenje. Tijekom godina nastupao je s mnogim značajnim domaćim i svjetskim jazz muzičarima – prije svega s Boškom Petrovićem, Damirom Dičićem, Mariom Mavrinom, Elvisom Stanićem, Miljenkom Prohaskom, Artom Farmerom, Nielsom Pedersenom, Martinom Drewom, Erniejem Wilkinsom, Tootsom Thielemansom, Louom Donaldsonom, Bobom Mooverom i drugima – i snimio niz gramofonskih ploča, odnosno CD-a, na kojima su zabilježene te suradnje, među kojima se izdvajaju dueti s Boškom Petrovićem "Sarabanda", "From Moscow to L. A.", "Un chien Andalou" i posebno jedan CD s našom glazbenom baštinom Zvira voda, na kojem duo surađuje s proslavljenom Ružom Pospiš-Baldani.

Kao jazz glazbenik nastupao u gotovo svim zemljama Europe, u Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Djeluje godinama i na rock sceni: suradnja i aranžmani na nekoliko ključnih albuma Drage Mlinarca, zatim dugogodišnja suradnja s našom rock institucijom Parni valjak, a ti su albumi nagrađeni s nekoliko Porina.

Skladao je glazbu za preko 100 kazališnih predstava, glazbu za igrane filmove i TV drame i filmove, kao i dokumentarne te animirane filmove.

Dobitnik je tri Porina u kategoriji jazza. Predsjednik je Upravnog odbora nagrade Porin i dopredsjednik HGU-a. Pet sezona (2005.-2009.) bio je ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Godine 2011. nakon odlaska Boška Petrovića, imenovan je umjetničkim ravnateljem Ljetne jazz akademije HGM-a i ravnateljem festivala JAZZ IS BACK! – BP u Grožnjanu.

[caption id="attachment_4642" align="alignleft" width="300"]Mario Mavrin Mario Mavrin[/caption]

Mario Mavrin istaknuti je hrvatski jazz glazbenik, bas gitarist i kontrabasist, rođen 1949. godine u Zagrebu. Glazbom se počeo baviti vrlo rano, a pohađao je nižu i srednju muzičku školu "Vatroslav Lisinski" gdje je učio svirati violinu. Nakon toga uči svirati bubnjeve, kontrabas i bas gitaru. Postaje članom orkestra Stjepana Mihaljinca, a 1969. godine nastupa po Africi u orkestru Karla Metikoša. Bio je član raznih zagrebačkih ansambla zabavne glazbe i vanjski suradnik Plesnog orkestra RTV Zagreb (pod ravnateljstvom Miljenka Prohaske). Dugogodišnju suradnju s Boškom Petrovićem u sastavu BP Convention ostvaruje početkom 1970-ih godina, a 1972. godine postaje članom zagrebačkog rock sastava Time s kojim objavljuje i njihov prvi istoimeni album. Kao član ansambla Boška Petrovića surađuje s brojnim jazz izvođačima kao što su Zagrebački solisti, Rucner Quartet, Peter Soave, Zagrebačka filharmonija i Michel Legrand. Također nastupa na renomiranim svjetskim i europskim jazz festivalima surađujući s glasovitim jazzistima poput Erniea Wilkinsa, Arta Farmera, Clarka Terryja i drugih. Pojavljuje se na brojnim samostalnim i festivalskim koncertima te diskografskim izdanjima. Sredinom 1990-ih svira u triju klavirista Johna Lewisa s bubnjarom Martinom Drewom. Uz sviranje bavi se i tonskom režijom, a kao ton majstor u svojstvu vanjskog suradnika godinama surađuje s Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski, Kazalištem Komedija i drugim. Hrvatska glazbena unija (HGU), 1997. i 1998. godine, dodijelila mu je nagradu Status za najboljeg basistu na hrvatskoj jazz sceni.


 

18.11.2014.

Branko Sterpin (truba) - "Osnovne improvizacije (tipične cadence funkcije akorada I pripadajuće skale")

(Dvorana SEK)

[caption id="attachment_4644" align="alignleft" width="300"]Branko Sterpin Branko Sterpin[/caption]

Branko Sterpin rođen je u Puli. Diplomirao je jazz trubu na Universität fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu. Stalni je član Jazz orkestra HRT-a. Surađivao je i surađuje sa sljedećim ansamblima i bandovima: Branimir Gazdik & Friends, Kristian Terzić Group, Tamara Obrovac Transhistria Electric, Veselino Jazz Project, HGM Jazz Orkestar, Big Band Pula, Bop Sindicate, Fiorin Jazz Orchestra i drugim izvođačima.

 
 

25.11.2014.

Željko Kovačević (sax) –“Jazz language”

(Dvorana SEK)

[caption id="attachment_4645" align="alignleft" width="300"]Željko Kovačević Željko Kovačević[/caption]

Željko Kovačević je radio kao skladatelj, producent, aranžer, te kao vođa sastava na različitim projektima. Svirao je u mnogim svjetski poznatim orkestrima Europe, Južne Amerike, Afrike i Rusije. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i geografiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovao je na prvom jazz workshopu u Zagrebu i Burghausenu. Jedan je od utemeljitelja Društvenog jazz orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda. U svojoj karijeri ostvario je suradnju s cijenjenim i poznatim jazz glazbenicima, te izdao 12 autorskih nosača zvuka različite provenijencije. Od 1986. godine radi u Big bandu HRT-a.


  Radionice su besplatne, a prijaviti se možete na mail: hgm@hgm.hr ili 01/ 61-11-600
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni