Specijal

2 dana do INmusica: Interpol kroz godine

2 dana do INmusica: Interpol kroz godine

Slava je “snašla” Interpol ranih 2000.-ih u periodu uspona bendova poput The White Stripes, The Strokes i Yeah Yeah Yeahs.

Četvorica (danas trojica) Njujorčana probila su se na indie rock scenu oštrim post-punk melodijama, sjetnim i melankoličnim tekstovima, a odjeveni u odjela i ozbiljnih izraza lica, predstavljali su suprotnost svemu što je u tom trenutku bilo “in”. Interpol je stasao u tjeskobnim i nesigurnim vremenima nakon terorističkih napada 11. rujna, a njihova prva uspješnica Turn on the Bright Lights postala je svojevrstan znak vremena i cijeloj jednoj generaciji dala okus života u New Yorku, ispod čijih gustih sjena tragedije je i dalje bujao život. Interpol napokon stiže u Hrvatsku, a svoj premijerni nastup održat će za nekoliko dana pred publikom INmusic festivala. Za tu prigodu dali smo si težak zadatak i sa svakog od njihovih studijskih albuma odabrali samo po jednu pjesmu koja ga najbolje predstavlja.

 

Obstacle 1, (Turn on the Bright Lights, 2002.)

S prema većini najuspješnijeg Interpolovog albuma do danas, gotovo je nemoguće izdvojiti samo jednu pjesmu. Od NYC, Leif Erikson do obožavane Stella Was A Diver And She Was Always Down i svega između, Turn on The Bright Lights briljantan je album koji apsolutno zaslužuje sve lovorike kojima ga kite zadnji šesnaest godina. No, pjesma koju ovom prilikom izdvajam je Obstacle 1. Čisto subjektivno, ta pjesma za mene je oduvijek posjedovala “ono nešto”, a zbog “tog nečeg” nije se nimalo izlizala, niti dosadila ni nakon vjerojatno milijuntog slušanja. Mračna, snažna i nezaboravna, Obstacle 1 sadrži esenciju Interpola zbog koje su se mnogi nepovratno u njih zaljubili.

 

Take You On A Cruise, (Antics, 2004.)

Lako je zamisliti pritisak koji su Interpol osjećali tijekom rada na nasljedniku megauspješnog Turn On The Bright Lights, no talentirani kuleri kakvi jesu, 2004. godine izbacili su odličan drugi album Antics prepun melankolije i svega “interpolastog” što volimo, upotpunjenog dozom topline. Na Antics se nalaze sjajne NARC, Length of Love, Evil i Slow Hands, a posebno bi istaknula atmosferičnu Take You on a Cruise.

 

Pioneer to the Falls, (Our Love to Admire, 2007.)

2007. godine stigao je Our Love to Admire; sjetan, na trenutke uznemirujuć i dramatičan, a šestominutna Pioneer to the Falls, svojom mističnom atmosferom savršeno uvodi u njegova prostranstva.

 

 

Barricade, (Interpol, 2010.)

Većina glazbenika prije ili kasnije izbaci album koji ne “sjedne” ni kritičarima ni publici. Kod Interpola titulu tog nesretnog albuma odnosi Interpol iz 2010. godine. Na cjelokupni rezultat zasigurno su utjecali odnosi i atmosfera unutar benda jer je nedugo nakon izlaska albuma, Interpol napustio basist Carlos D. Iako je Interpol njihov najslabije ocijenjen album, on je daleko od lošeg, a na track listi, posebno se ističe sjajna Barricade.

 

My Blue Supreme, (El Pintor, 2014.)

Četiri godine nakon albuma Interpol, novopečeni trio vratio je iskru koja se zagubila na prethodnom albumu i izbacio odličan El Pintor (ime albuma anagram je riječi Interpol). Regrupacija je stvorila novu energiju u bendu koja je rezultirala upečatljivim My Desire, All the Rage Back Home, Everything is Wrong, Ancient Ways i prema mnogima najneinterpolastijom Interpolovom pjesmom My Blue Supreme.

 

The Rover, (Marauder, 2018.)

Iako je The Rover zasad jedina objavljena pjesma s nadolazećeg albuma Marauder, bez imalo pretjerivanja, već sada ju možemo svrstati u Interpolovih top 10. Tijekom rada na novom albumu, zaputili su se na slavljeničku turneju povodom 15. godišnjice od objavljivanja Turn On the Bright Lights, za koju kažu da im je dala injekciju svježine i snažno utjecala na stvaranje albuma. Ako je suditi prema pjesmi The Rover, velike su šanse da novi album stane uz bok Turn On The Bright Lights.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja