Vije-sti

Indirekt spreman za novo izdanje!

Indirekt spreman za novo izdanje!

Zamišljanje dugih, toplih dana polako je iza nas jer vrućine su tu, a ljeto samo što nije stiglo. A gdje je ljeto, tu su i oni - festivali - a jedan baš ovih dana objavljuje potpuni program.

Urban&4, ABOP, Porto Morto, Stray Dogg, nemanja, ROLO, The Black Room, Barbara Munjas, Regen i Kris, ranije su najavljeni izvođači ovogodišnjeg 10. Indirekt festivala. Tom se raskošnom popisu kao šećer na samom kraju pridružuju kantautor Fallen Down Moon, The Siids te industrial electro punk pioniri Baden Baden

Vjerujemo da su vaše uši željne nezavisnoga zvuka, već imale prilike slušati Baden Baden, bend poznat po čestim promjenama zvuka, stila i raspoloženja. Ništa drugačije neće biti ni na Indirektu, članovi benda stižu na krilima nove reinkarnacije sa specijalnim ‘jednom u životu’ sessionom koji su pripremili samo za ovogodišnji Indirekt. Baden Baden svira Eurosong kako samo ime kaže, njihova je vizija nastala u pandemiji koja će zvukom opisati kako bi trebale zvučati pjesme Eurovizije. 

Dok Badeni plešu na rubu slatkog iščekivanja, Fallen Down Moon najavljuje iskrene emocije i skladbe koje će obožavati svaki iskreni ljubitelj americane i folka. Njegov album prvijenac „Way Back Home“ snimljen u Medulinu, objavljen je 2020. godine. Iza pseudonima Fallen Down Moon odabranim po pjesmi The Walkaboutsa krije se kantautor Zvonimir Buktenica koji će ujedno i otvoriti 10. Indirekt festival 9. lipnja u ItIstria wine baru u centru Umaga u 20 sati. 

Nešto kasnije u American Baru, mjestu odakle je Indirekt i krenuo davne 2013. godine, tulum će nastaviti The Siids. Ovaj se riječki electro-rock duo na sceni etablirao kao glazbeni projekt vrijedan pažnje, a karakterizira ih specifičan zvuk, odlična produkcija, zanimljiva estetika video spotova i profesionalan odnos prema onome što vole i stvaraju. Članovi benda Darko Terlević i Stanislav Grdaković svoj su glazbeni izričaj brusili na tijekom putovanja u daleku Australiju na kojem su pronašli inspiraciju za glazbu koju žele svirati i stvarati. Ako ih još niste upoznali, svakako savjetujemo da ih poslušate. 

Istarski Indirekt poznat je po svojoj misiji stvaranja galerije na otvorenom u gradu koji je nekada u malenoj ulici Dante, bio upisan na mapu izložbenih događanja svjetske suvremene umjetnosti. Umaške fasade do sada su oslikavali brojni velikani hrvatske suvremene umjetnosti poput Mirona Milića, Stipana Tadića i Eugena Varzića - a neke su umjetnice danas svjetskoga glasa poput Tee Jurišić (Kvar Illustration) svoje prve murale oslikale upravo na Indirektu. Od samih početaka, mali Indirekt podržava umjetnike u nastajanju pa će tako ove godine svoj pečat gradu dati studenti Akademije likovnih umjetnosti Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac

 

Petra se bavi ilustracijom i stripom, a njene su radove mogli vidjeti posjetitelji zagrebačke Laube. Kroz svoj rad, istražuje motive stvarnih i imaginarnih ljudskih i životinjskih likova kroz njihovu transformaciju i stiliziranje, kao i egzistencijalne situacije koristeći karikaturu, apstrahiranje i tekst. Nikolina je ilustratorica i animatorica. Uz studij, ilustrira slikovnice i dizajnira naslovnice za slikovnice. Pored brojnih skupnih izlaganja, imala je 5 samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Ljubljani. Također umjetnik koji se zagrebačkoj publici predstavio u Laubi, Nikola se bavi ilustracijom, skulpturom, fotografijom, dizajnom i tu ne staje. Kroz svoje radove istražuje ljudskost, osjećaje, razum i ideje. Znamo da će oslikati svoj mural u Umagu, a nakon toga vjerujemo da će se o ovim umjetnicima u javnosti puno govoriti. 

 

A gdje je more tu je i knjiga 

Na obalu najstarijeg svjetionika u Hrvatskoj, u savudrijski kamp Veli Jože stiže i projekt iz zagrebačke Bookse - Učitavanje. Projekt je to u skladu s težnjama Indirekta da stvori platformu za predstavljanje mladih i neafirmiranih književnika, odnosno u slučaju Učitavanja - pjesnika i prozaika. Jedan od pokretača projekta Vigor Vukotić, na Indirektu će održati posebno izdanje Učitavanja: s Dušanom Strajnićem (Stray Dogg) i Rokom Crnićem (Porto Morto), razgovarat će u jedinstvenom formatu za sve ljubitelje pisane (pjevane) riječi. 

Uz glazbu, umjetnost i književnost - na Indirektu vas od 10. do 11. lipnja još očekuju i sajam rukotvorina Artwood u sklopu kojega će se između ostalog predstaviti i nova zvijezda na modnom nebu, brend Lagom. Za cijelo vrijeme trajanja festivala očekuje vas i Sajam vinila uz koji ćete se dugo zabavljati listanjem ploča punih starih uspomena.

Tu su i dani ispunjeni jogom, kupanjem i ostalim aktivnostima za sve vesele kampere i goste festivala u prekrasnom kampu Veli Jože. Red glazbe, red mora i popratnih sadržaja zvuče kao savršena uvertira u ljeto. Sve što vam za to treba je malo slobodnog vremena…i ulaznice koje možete nabaviti u sustavu Entrio.
Smještajni kapaciteti se brzo popunjavaju, pa savjetujemo da svoja mjesta u Indirekt kampu osigurate čim prije. Sve informacije možete pronaći na društvenim mrežama festivala Indirekt - music&art festival.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga te sredstvima iz natječaja Jer svirati se mora 2, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog društva skladatelja

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni