Vije-sti

Goblini u Ljubljani uz Rutinsku Kontrolu

Goblini u Ljubljani uz Rutinsku Kontrolu

Jedna od povijesno najutjecajnijih i najvažnijih punk grupa regije, Goblini, u četvrtak, 5. prosinca, dolaze u ljubljanski klub Menza pri koritu.

Goblini su bend nastao 1992. godine u Šapcu. Bend je nastao dolaskom Alena Jovanovića i Vladislava Kokotovića iz Karlovca, koji su u to vreme bili članovi benda Lorelei. Upoznavši se sa Brankom Golubovićem, osnivaju bend koji posle par personalnih promena počinje da radi u standardnoj postavi sa novosadskim bubnjarem Nenadom Divnićem, s' kim snimaju svoj prvi album pod nazivom "Goblini". Album izlazi 1994. godine .Nakon izlaska albuma bend se promotivno pojavljuje na par bitnijih festivala gde dobija odlične kritike od kojih su naročito bitni Grafiti Avangarde u Novom Sadu i Brzi Bendovi Srbije u Beogradu.
Posle duže pauze 2010. godine Goblini se opet skupljaju i kreću probe i sve što ide uz jedan dobar bend. Snimaju dve nove pesme "Luna" i "Kao da", prave album od te dve kompilacije pod nazivom "Crno na belo" u Novom Sadu. U periodu od juna od septembra snimaju i dokumentarac o Goblinima po celoj Srbiji. Nastupaju na jednom od najvećih festivala u Srbiji - Šabački letnji festival i širom stare S.F.R.J.


U martu 2011. godine objavljuju spot za pesmu "Ima Nas" snimane sa turneje u 2010 (Crno na belo), a zatim se skupljaju u aprilu, maju i kreću velike pripreme za turneju po bivšoj Jugoslaviji pod nazivom "Tour 2011". Za to vreme obišli su velike gradove, kao što su: Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Zadar (Hrvatska), Ljubljana (Slovenija), Kragujevac (Srbija), Novi Sad (Srbija), Beograd (Srbija).
Bend je odlično prihvaćen na tim nastupima, a nastavak turneje sledi u avgustu 2011. godine.
Krajem 2013. godine, posle 14 godina pauze, Goblini objavljuju svoj novi studijski album "Roba s greškom", u izdanju beogradskog Long pleja.

Prije Goblina nastupiti će Rutinska kontrola, punk-rock bend iz Ljubljane koji iza sebe do sada ima dva objavljena albuma.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni