Vije-sti

Galerija Osobenjaka #2: JARBOLI

Galerija Osobenjaka #2: JARBOLI

AKC Attackov najnoviji (i još uvijek u povojima) program Galerija Osobenjaka ugostit će najzanimljivija regionalna i strana imena koja plijene kako svojim sviračkim umijećem tako i svojom karizmatičnom pojavom. 

Galerija Osobenjaka su jedinstveni karakteri i glazbene pojave koje vas vode put smijeha, sjete, melankolije i radosti. Galerija Osobenjaka smo svi skupa sjedinjeni glazbom. 

Nakon više od četiri godine, AKC Attack u Zagreb ponovno dovodi jedinstvene i neponovljive JARBOLE!

Beogradski sastav Jarboli je tokom svog, sada već više od dvadesetogodišnjeg rada bio doživljavan i predstavljan na razne načine: kao dječačka pojava, vojvođanski pop devedesetih, intelektualni rock, vanžanrovska muzika teška za etiketiranje, protohipsterska tvorevina, romantičarski i istovremeno angažirani rock...

Sve ovo može i ne mora biti istina. 

Ono što je zapravo važno je to da su se Jarboli upornim radom razvili u svirački i sadržajno beskompromisne izvođače, svojevrsnu rokenrol atrakciju kakve više skoro i da nema na ovim prostorima.

Zahvaljujući sačuvanoj dječačkoj radoznalosti i sposobnosti da naglavačke, bez ikakve zadrške urone iznova u svoju glazbu i uz pomoć publike izgrade specifične zone radosti na koncertima, ovi događaji redovno poprimaju transcedentalni karakter. To najbolje znaju oni koji dolaze na ova katarzična okupljanja i onda se ponovo vraćaju žudeći za ovim jedinstvenim doživljajem. Prilikom bliskog susreta s njihovom bujicom emocija pretočenim u zvučni zid (od rifova i ritmova), stvara se osjećaj zajedništva i komunikacije između publike i glazbenika, zrak postaje gust od nabijene energije i pozitivnog osjećaja koji traje dugo poslije završetka samog "rituala".

Performansi Jarbola su jedan kompletan ugođaj bez mnogo scenskih pomagala zasnovan na sviračkom umijeću, višegodišnjem iskustvu na sceni i karizmatičnosti muzičara i spremnosti da se podijeli radost sviranja s publikom. 

Zašto su toliko dobri? Zato što je to spoj kaosa i uređenosti u preciznom odnosu koji nam nedostaje u svakodnevnom životu. Sve je u balansu: prevelika uređenost umije dosaditi, a preveliki kaos umije umoriti, a u tom odnosu oni imaju što da kažu, te i vrlo dobro znaju kako to da prenesu.

Teško ih je etiketirati zato što je to kompleksan, suvremen, žanrovski neuhvatljiv izraz sazdan od niza utjecaja, fino izbaždarenih. 
Perjanice "istočnoevropskog rokenrola" isporučit će vam vrlo rado svoj miks roots r'n'r-a/ritam&bluza uz prstohvat romantičnih (po mjeri 21. stoljeća) pasaža nabijenih emocijama - pa sve do gruvi plesnih ritmova i vatrometa gitarskih rifova, nikako ne zaobilazeći post-punk i indie/alt nasljeđe... a vi ćete plesati, smijati se, plakati i urlati... po mjeri čovjeka.

Grupu Jarboli čine: Boris Mladenović (gitara i glas), Daniel Kovač (gitara i glas), Nemanja Aćimović (bubnjevi) i Žolt Kovač (bas). Osnovani 1991. Izdali su 5 albuma, 1 live album i 3 maksi-singla.

Vrijeme: 2.6.2016. od 20 h. Informacije o ulaznicama uskoro.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/124138411323478

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni