Vije-sti

Enter Shikari - Koncert u sklopu Kulturnog petoboja

Enter Shikari - Koncert u sklopu Kulturnog petoboja

Koncert grupe Enter Shikari u Tvornici kulture u subotu 3. listopada bit će popraćen događanjima u sklopu projekta Kulturni petoboj.

Za cijenu koncertne ulaznice Enter Sikari posjetitelji će moći "konzumirati" kulturu u njenih pet inačica na lokaciji Tvornice kulture i njezinih partnera. Svi posjetitelji koncerta s kupljenom ulaznicom (koju moraju sačuvati  i pokazati je na ulazi za sve navedene evente) imaju priliku  prisustvovati dodatnim umjetničkim događajima.

Kulturni petoboj započinje u subotu 3. 10. koncertom Enter Sikari u Tvornici kulture, a  nastavlja se također u Tvornici u nedjelju 4. Listopada u 20 sati sjajnom, nagrađenom predstavom o životu Patti Smith – "Dream of Life".

U ponedjeljak 5. listopada od 21 sat za posjetiteje je rezerviran književni tulum s portugalskim književnikom Alfonsom Cruzom u Viniylu u Bogovićevoj 3, a dan kasnije, u utorak, od 20 sati u Tvornici može se pogledati odličan argentinski film "Divlje priče".

U periodu od 3. do 10. listopada svi posjetitelji s Enter Shikari ulaznicom mogu besplatno posjetiti likovnu izložbu "Street art – inovacija u srcu pokreta " u Klovićevim dvorima.

Enter Sikari – subota, 3.10.2015. - Tvornice kulture
Energična četvorka Enter Shikari na sceni su prisutni još od 2003. godine. Već prvim ulaskom na scenu zainteresirali su publiku svojom eksplozivnom mješavinom žanrova u rasponu od punk rocka, metalcorea i hardcorea do drum’n’bassa, dubstepa, industriala, techna i trancea. Bend čine Rou Reynolds (vokal), Rory, Clewlow (gitara), Chris Batten (bas), Rob Rolfe (bubnjevi). Debi "Take To The Skies" ušao je direktno na 4. mjesto britanske top liste albuma i prodao se u zlatnoj tiraži. Ponešto slabiji plasman ostvario je nasljednik "Common Dreads" iz 2009., da bi se s ostala dva izdanja, "A Flash Flood Of Colour" (2012.) i ovogodišnjim "The Mindsweep" ponovo probili među najatraktivnije otočke bendove. Naporne turneje bend je "skratio" EP-em "Rat Race" tijekom 2013. i 2014. godine.

Kazalište Hotel Bulić; Ivica Buljan / Senka Bulić: Dream Of Life - nedjelja 4.10.2015. Od 20 sati – Tvornica kulture
Predstava-performance  Senke Bulić o životu Patti Smith rezultat je straživanja na dugoj liniji odnosa Umjetnik-Društvo. Patti nije samo prvoborac punkerske revlucije, simbol "drugačijeg" r’n’r-la. Patti je simbol borbe za čistu umjetnost.Od Rimbauda, Whitmana do Jima Morrisona, ona utjelovljuje sestru blisku po osjećaju, erudiciji i snazi. Što znači danas utjeloviti njezin prevratnički opus? Voljeti sadašnost, revoluciju, snagu. Bježimo od konvencionalnosti u poeziju, smjelost, jednako pjesnički, muzički, snovito!

Pojava Patti Smith na njujorškoj umjetničkoj i glazbenoj scenipočetkom 70-ih godina bila je toliko silovita, njezin uspon toliko brz i neočekivan, a utjecaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško procijeniti njezinu ulogu. S obzirom na inflaciju ljudi bez kojih bi teško bilo zamisliti neki pokret odnosno stilsko razdoblje nećemo devalvirati ulogu Patti Smith bajkama o standardima koje je ova rock ikona postavila bendovima i glazbi koja bez nje nikada ne bi vidjela svjetlo dana. Umjesto toga, treba tek reći: u baroknoj fazi rock muzike početka 70-ih, kada se nakon petnaestak godina eksperimenata i uspona rock ispuhao, a top liste se napunile teatralnim maniristima, pojava Patti Smith bila je tako čista i surova u svojoj izravnosti da je poprimila dramatične konture. Još i ovo: drama poetske iskrenosti među kulisama teatralnih dinosaura bila je i ostala ono što će je izdići iz mirijada raznih rock-ikona, koje su danas beznačajne. Strast Patti Smith, vjera u sebe i vlastitu umjetnost, u ispravnost svog puta odbijalo je mnoge od ove samouvjerene i talentirane kompilatorice, ali baš je to ono ključno u njezinom djelu. Upravo ju je ikonoklazam odvajao od profetičke laži i svega onoga što su drugi učitavali u njezin lik i djelo. Autobiografskom knjigom Tek djeca izbrisala je posljednje stereotipe o mesijanskoj ulozi pjesnika i umjetnika u društvu kojem do pjesnika i umjetnika nije stalo. Predstava nastala iz teksta Jelene Svilar i Morane Foretić prati genezu umjetnika, rast kreacije iz duha vremena. Galerija likova izmjenjuje se kao fascinantan ringišpil, kalidoskopski umjetnički svijet u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin...umjetnici – tek djeca. Oni možda nisu važni, ali ono što je izraslo iz njih jest. A to je ekspresija, nastup, glazba kao poslanje i kao sredstvo komunikacije s publikom. 'Kroz nastup ulazim u takvo stanje u kojem se moj mozak čini oslobođenim, odlazi i leti dok kapljice cerebrospinalnog likvora ostavljaju trag poput rose. Mozak je onda prosviran zrakama svjetla, te se nadima sve više i više do veličine Empire State Buildinga- i ako mogu razviti komunikaciju s publikom, s grupom ljudi, dok je moj mozak toliko ogroman i prijemčiv, zamislite samo energiju i inteligenciju i sve stvari koje mogu tada preuzeti od njih.'

Teatar.hr Nagrada publike - 'Dream of Life' sa Senkom Bulić proglašena najboljom predstavom
Alfonso Cruz – ponedjeljak, 5.10.2015. od 22 sata - Vinyl Bar, Bogovićeva 3,
Portugalski književnik AFONSO CRUZ – organizira književni tulum u Vinylu Bogovićeva 3. – u ponedjeljak 5.10. navečer u 20h. Provedite večer uz DJ svirku  i izmjenite e iskustva sa jako zanimljivim  autorom:književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

Projekcija argetinskog filma "Divlje priče" - utorak 6.10.2015. U 20 sati - Tvornica kulture
Priča o ljubavnoj obmani, povratku u prošlost, tragediji, pa čak i nasilju sadržanom u svakodnevnom detalju. Sve to čini se vodi u propast, u neodoljivi užitak gubljenja kontrole. Divlje priče su argentinska crna omnibus komedija koju je napisao i režirao Damian Szifron a koproducirali ga slavna braća Agustín Almodóvar i Pedro Almodóvar.Glazbu za film napisao je skladatelj Gustavo Santaolalla. Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Izložba "Street art – inovacija u srcu pokreta" – 4.10. - 10.10.2015 – galerija Klovićevi dvori
Izložba #StreetArt, Inovacija u srcu pokreta dio je projekta Rendez-vous kojom se žele pokazati novi kodovi i nove prakse te staviti fokus na moguće oblike i funkcije koje bi ulična umjetnost mogla preuzeti u budućnosti.

Današnji umjetnici ulične umjetnosti, osim bojama u spreju, šablonama i kistovima, koriste se olovkama i digitalnim kamerama, video projektorima, ploterima i QR kodovima kako bi stvorili hibridne radove koji su "izloženi" u urbanom prostoru, ali i pametnim telefonima, kompjutorima i tabletima, komunikacijskim medijima sukladno vremenu i trendu u kojem živimo. Izložba #StreetArt, Inovacija u srcu pokreta odaje počast spomenutim umjetnicima i predstavlja nove prakse u umjetnosti grafita, svjetlosnog slikarstva, bilježenja grada, paralelno stavljajući nove umjetničke forme u povijesni kontekst.

Izložba nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezinog začetka do 2000. godine putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata. Ova disciplina se neprestalno razvija već 45 godina, od prvog izuma boje u spreju do pojave weba i digitalizacije. Konstantno inovativni, ovi umjetnici smišljaju i nude nove oblike ekspresije u javnom prostoru i interakcije s publikom.

Neki od umjetnika čiji radovi će biti predstavljeni su Isaac Cordal, Kolektiv Truly, Zeus, Slinkashu, Ron English, Shephard Fairey i JR, sve umjetnici svjetskog renomea.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni