Vije-sti

Edo Maajka na Seasplashu

Edo Maajka na Seasplashu

Broj izvođača na Seasplash festivalu i dalje nezaustavljivo raste u svim smjerovima

Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 1978. u Brčkom (BiH). Kako sam kaže: Zovite me majka zovite me MATI! Svoju je karijeru započeo kao MC hardcore benda Discord (Defence), nakon toga postaje dio FMJAM i Disciplinske komisije.

Edo svojim radom postaje jedan od najistaknutijih i naj prepoznatljivijih imena na gotovo cijelom području bivše Jugoslavije. Njegov prvijenac Slušaj mater izlazi 2002., nakon čega postaje novo ime Blackouta. No Sikiriki izlazi 2004., treći albumStigo ćumur, 2006. godine, Balkansko, a naše izlazi 2008. godine, a posljednji album Štrajk mozga, 2012. godine. Ove godine izbacuje svoji novi hit Ojojoj.

Između ostaloga, bavi se muzikom za filmove i sinkronizacijom crtića. Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima, hip hopu, grafitima i sličnome, a utjecaj na njega vršili su mnogi: Rambo Amadeus, TBF, Safet Isović, Miladin Šobić, Azra, Zabranjeno pušenje, Disciplina kičme,Atomsko sklonište, Majke, Rupa u zidu i mnogi drugi. No zasigurno je i Edo utjecao na mnoge tijekom svoje bogate muzičke karijere!

Bamwise je šesteročani bend iz Zagreba, kolaboracija petero glazbenika i VJ umjetnice koje je spojila zajednička ljubav prema elektroničkom dubu. U svom radu kombiniraju tri syntha, bubanj, bas, gitaru, vokale, jako puno efekata i video projekcije, a sve oko ideje da inspiriraju ljude da samostalno i odgovorno slušaju, razmišljaju i djeluju u svom životu. Bamwise kombiniraju sintetičke i akustičke elemente u jedan sirov i energičan zvuk, sa naglaskom na bubanj i bass kao osnovne elemente originalne dub reggae glazbe. Iako je njihova glazba inspirirana jamajkanskim dub i reggae glazbenicima, njihov je zvuk veoma svjež i moderan upravo kroz kombinaciju raznih elemenata suvremene elektroničke glazbe, slijedi trendove engleske i francuske dub produkcije, ali uz vlastiti pogled na underground bass glazbu. Upravo rade u studiju na albumu prvijencu koji bi trebao izaći ove jeseni na vinilu pod okriljem PDV etikete.

Dub Engine je talijanski live/studio projekt koji su 2009. godine pokrenuli Tux (producent, efekti) i Sabry (vokal, synth). Žestoki bass i synth, beskrajni delayevi, i podrhtavanja, zaštitni su znakDub Enginea. Njihova je glazba obojana različitim muzičkim žanrovima, od roots reggaea, do njihovih elektroničkih potomaka stepper duba, junglea i dubstepa. Britanski i francuski dub nove ere zaslužan je za njihov psyho-steppa stil. Njihova orginalna muzička ekspresija spaja vokal, efekte i bass linije u eksplozije psihodeličnog zvuka. Dijelili su pozornicu sa raznim internacionalnim dub izvođačima kao što su Zion Train, O.B.F,Alpha & Omega, Mad Professor, Martin Campbell i Jahtari. Širili su pozitivne vibracije na većini talijanskih i europskih festivala. Izdali su Irie On Air 2010. godine sa 8 pjesama putem CC licence, pojavljuju se također na nekoliko kompilacija, a sa svojom pjesmom Rude Boy, u 2011. godini, za Dubatriation, izdali su svoj prvi 7″ vinil.

Svi najavljeni izvođači:
DON LETTS (Velika Britanija) 
ABASSI HI POWER (Velika Britanija, Njemačka) 
O.B.F SOUND SYSTEM (Francuska) 
KALBATA (Izrael) 
EDO MAAJKA (BiH, Izrael) 
WICKED DUB DIVISION & MICHELA GRENA (Italija) 
ARIES (Velika Britanija) 
BAMWISE (Hrvatska) 
DUB INVADERS – High Tone Crew (Francuska) 
SEVEN (velika Britanija) 
DUBATEERS feat. BROTHER CULTURE (Velika Britanija) 
EGOLESS (Hrvatska) 
ABOP (Hrvatska) 
FILIP MOTOVUNSKI (Hrvatska) 
DUB ENGINE (Italija) 
DJ DIAZ (Austrija) 
THE MISTY MORNING (Italija) 
KALI FAT DUB (Hrvatska) 
207 (Hrvatska) 
WARRIOR CHARGE SOUNDSYSTEM (Italija) 
DIGITRON SOUND SYSTEM (Hrvatska) 
BOTZA SOUND SYSTEM (Hrvatska) 
BASS MATTERS SOUNDSYSTEM (Hrvatska) 
SEASPLASH SOUND SYSTEM (Hrvatska) 
MUNCHIES SOUND SYSTEM (Hrvatska) 
SASO MANGE SOUNDSYSTEM (Hrvatska) 
BARABADUB SOUND SYSTEM (Hrvatska) 
DUBTAFARI SOUND (Slovenija) 
FUNK GURU (Hrvatska) 
SHECO (Hrvatska) 
BASS-UL-ULEMA (BiH) 
DEGA & PROOVE (Hrvatska) 
FLIPZ MC (Velika Britanija) 
KULA & LEEKS (Hrvatska) 
ZENICAFARIA SOUND (BiH) 
ROOTS DAUGHTER feat. RIDDIMBWOY (Slovenija)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni