Vije-sti

cura i dečko u glazbeno ogoljenom izdanju za AKUSTIK session

cura i dečko u glazbeno ogoljenom izdanju za AKUSTIK session

Osebujni glazbeno-zaljubljeni par Vanesa Petrac i Ivan Marojević protagonisti su druge epizode serijala AKUSTIK sessions.

Iako su cura i dečko najpoznatiji po svojim energičnim nastupima koji se nerijetko pretvore u pravi rave, ne treba zanemariti ni njihovo kazališno stvaralaštvo – trenutno se njihova glazba može čuti u trima predstavama: „Ljubičasto“ (HNK Varaždin), „Astronauti“ (Zagrebački plesni centar) i „Ninabu“ (Mala scena). Osim svoje autorske elektronske glazbe, cura i dečko ponekad postanu i baba i deda te pod mentorstvom Dunje Knebl populariziraju tradicijsku glazbu nastalu iz usmene predaje. Stoga ni ne čudi da se dvoje ovako svestranih glazbenika odlično prilagodilo konceptu AKUSTIK sessiona – projekta koji glazbenike smješta u intimno, za njih prikladno, ali nekonvencionalno okruženje u kojem imaju priliku svoje pjesme predstaviti u drukčijem aranžmanu. Koliko god uživaju u svim mogućnostima stvaranja glazbe u digitalno doba - i sami Vanesa i Ivan tvrde kako neke pjesme najljepše zvuče ogoljene, u minimalističkom obliku koji na prvo mjesto stavlja svu raskoš talenta izvođača.

U bajkovitom ambijentu kasnoljetnog popodneva u zagrebačkom Botaničkom vrtu Vanesa i ivan izveli su pjesme „Plutam“ i „Naše stvari“ koje ne spadaju pod repertoar cura i dečko već kao jedan intimniji projekt ivanesa. Prateći ideju projekta AKUSTIK session servirali su sirovo glazbeno stvaralaštvo, koje, popraćeno vizualnim dijelom, cijelom videu daje umirujuću, gotovo meditativnu notu. Session je nastao kao diplomski projekt Kim Kukuruzović, studentice produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti. Direktor fotografije je Luka Jazić, a ton je snimao Saša Rajković. Ideja je da AKUSTIK zaživi i nakon diplomskog ispita, kao platforma stvorena za kreativnost koja javnosti predstavlja najuzbudljivije kantautore hrvatske alternativne glazbe, u jedinstvenom okruženju tako stvarajući jedinstveno umjetničko djelo čija je funkcija promocija umjetnosti kao takve.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni