Vije-sti

Bend Zagušljivi dim je objavio novi album

Bend Zagušljivi dim je objavio novi album

Novi album Dolina kralja Viktora objavljen je 4. studenog ove godine u okviru francusko-kineske izdavačke kuće WV Sorcerer Productions.

Zagušljivi dim tročlani je bend iz Čakovca koji traži inspiraciju u svjetovima oko nas i u nama samima. Njihova je glazba mantrično muzičko putovanje s ciljem istraživanja čudesnog, sablasnog i nepoznatog. „Dim“ u nazivu simbolizira promjenjivost i neuhvatljivost. Bend čine Martin Geček (gitara, klavijature), David Lesjak (bas, perkusije) i Nikola Švenda (bubnjevi, perkusije). Prvi koncert održali su 21. prosinca 2012. (datum na koji je po majanskom kalendaru trebao biti smak svijeta). 2019. izdali su debitantski album Kranjecovi krugovi pakla, instrumentalno glazbeno djelo u produkciji Marka Mrakovčića,  tj. 53 minute opojnih orijentalnih zvukova koje sadrži i filozofsku pouku pojašnjenu u uvodnom monologu albuma, tzv. Invokaciji. Autori su glazbe za razne predstave (Kralj Lear, Dramski studio Dade Kazališne družine Pinklec) i performanse. Na drugom su albumu Plava Lily (eksperimentalni spoken word projekt), čiju produkciju potpisuje Saša Rajković - Zarkoff, ostvarili suradnju s mladom pjesnikinjom Tinom Čatlaić. Dosad je bend predstavio svoje glazbeno stvaralaštvo u raznim alternativnim klubovima poput Močvare, Medike, Nigdjezemske i Kocke te underground festivalima kao što su Mount of Artan (Rtanj, Srbija).

Novi album Dolina kralja Viktora objavljen je 4. studenog ove godine u okviru francusko-kineske izdavačke kuće WV Sorcerer Productions. Riječ je o labelu koji izdaje raznolika ezoterična i avangardna muzička izdanja (jedno od najpoznatijih imena kojim se label ponosi jest indonezijski bend Senyawa, koji se ove godine predstavio i zagrebačkoj publici u Močvari). 

Dolina je utjelovljenje iskustva stvarne osobe kojoj je album posvećen, podijeljena u dva osnovna dijela - San i Java. Most između tih dvaju elemenata prikazuje se kao igra svjesnog i nesvjesnog, iliti ples između dimenzija svetog i profanog, nebeskog i zemaljskog, stvarnog i nadrealnog. Dolina je spiritualni put, prazan i otvoren, kojim teku sve planinske rijeke. Sveta gljiva s naslovnice albuma jest simbol raja na zemlji koja pomiče granice života i smrti, dok moljac predstavlja primordijalni arhetip, vladara kraljevstva mudrosti i pobjede svjetlosti koja dolazi nakon tame.  Ovo instrumentalno muzičko djelo karakterizira neobična vrsta muzičke narativnosti, tipična i za sve prijašnje albume Zagušljivog dima. Produkciju potpisuje Borna Maksan (Rattus Rattus Studio).  

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni