Specijal

Top 8: Razloga zašto volimo Ferragosto JAM festival

Top 8: Razloga zašto volimo Ferragosto JAM festival

Od 1. do 5. kolovoza na orahovačkom jezeru održati će se 11. Ferragosto JAM festival, a ususret ovom odličnom događanju odlučili smo napisati naših top 8 razloga zašto ga toliko volimo.

8. Priroda
Smješten u samom srcu Slavonije, grad Orahovica leži u podnožju planine Papuk i okružen je predivnom prirodom. Dragulj okolice je baš jezero kraj kojeg se održava festival, a u ovo ljetno vrijeme, zamjeniti vrućinu gradskog asfalta prekrasnom prirodom je neprocjenjivo.

Photo: Ferragosto JAM, credit: Samir Cerić Kovačević

7. Hrana i cuga
Dobro je poznata činjenica da slavonci vole dobro popiti i pojesti, a i na samom festivalu se to brzo prepozna. Roštilja se na sve strane, rakije uvijek ima, a piva je po pristupačnoj cijeni. Di ćeš bolje….

6. Atmosfera
Od prvog trenutka kada zakoračite na Jezero Orahovica, jasno vam je da vas očekuje ludih par dana. Otkačena ekipa posvuda, cuga, hrana, glazba, sport. Party kreće čim se ekipa digne iz šatora, i ne staje do ranojutarnjih sati. Ove godine za zabavu će se brinuti preko 40 izvođača i DJ-eva raštrkanih na 4 pozornice.

Photo: Ferragosto JAM, credit: Samir Cerić Kovačević

5. Kamp
Za one koji žele iskusiti pravi Ferragosto tu je kamp koji se smjestio uz samu obalu jezera, a u kojem tulum ne prestaje četiri dana. Ako nemate problema sa susjedom koji će usred dana okrenuti roštilj i pozvati te da mu se pridružiš, udjieliti ti hladnu pivu jer je tebi ponestalo, puštati super glazbu, zajebavati se 0-24. derati se stihove najdraže pjesme u 4 ujutro, žicati cigaretu, zasvirati gitaru i postati ti najbolji frend do kraja festivala, onda si na pravom mjestu, jer takvih priča slušamo već zadnjih par godina.

Photo: Ferragosto JAM, credit: Samir Cerić Kovačević

4. EEEEEEEEEEEE!
Oni koji još nikada nisu bili na Ferragostu misle da se autoru teksta blokirala tipkovnica tijekom pisanja i da nije primjetio, ali tu se krije jedna puno zanimljivija priča. Ferragostovsko “eeeeee” poklič je koji se svako malo ori preko jezera za vrijeme trajanja festivala. Kako je to sve krenulo, nitko baš ne zna, ali kada doživite taj isti poklič prvi put, odmah vam je jasno da ste okruženi odličnom ekipom željnom jedinstvenog provoda.

Photo: Ferragosto JAM, credit: Filip Bušić

3. Festivalski duh
Prvi Ferragosto nastao je kao spontani piknik na jezeru uz par izvođača i nešto malo publike. Kroz deset godina festival je znatno narastao i od prvobitnih 150 ljudi došao do 15000 posjetitlja, ali to sve nije utjecalo na kvalitetu festivala te se zadržao onaj inicijalni duh opuštenog piknika i druženja s prijateljima.

2. Izvođači
​Ferragosto JAM još od svojeg prvog izdanja ima misiju svake godine ponuditi najbolje od glazbe koju nudi regija. Kako je rastao festival, tako su i rasla imena koja nastupaju. Ove godine vrh lineupa čine Darko Rundek, Hladno Pivo, Zabranjeno pušenje, Tram 11, Pipsi i mnogi drugi…. Hip-hop i rap, punk i pop, metal i rock, kantautori i DJ-i, za svakoga se nađe nešto.

1. Festivalski doživljaji
Unatoč odličnom lineupu mnogi posjetitelji festivala svoje ulaznice nabave prije nego se najave prvi izvođači. Zašto je tako, zbroj je ovih ranije nabrojanih stvari, ali i brojne lijepe priče koje dožive tijekom četiri dana trajanja festivala. Nova prijateljstva, nove ljubavi, novi bendovi koje otkriju, kupanje u jezeru, odbojka na pijesku, slušanje kantautora u hladu u popodnevnim satima, partijanje uz izvođače i DJ-e do ranojutarnjih sati, spavanja u šatoru, na šatoru, na šetnici, u šumi i sl. Ferragosto je jedan od onih festivala o kojem će te slušati lijepe epitete od prijatelja i familije koji su posjetili neke od prvih deset inačica festivala, ali tek kada ga sami posjetite shvatite zašto ga toliko hvale.

Photo: Ferragosto JAM, credit: Samir Cerić Kovačević & Filip Bušić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."