Specijal

Priča sa svjetske scene: Olivia Rodrigo

photo: Olivia Rodrigo, credit: Erica Hernandez/Universal Music

Priča sa svjetske scene: Olivia Rodrigo

Priča sa svjetske scene je tjedna rubrika Sound Report portala u kojoj predstavljamo uspješne glazbenike, trenutno najzanimljivije pojave s inozemnog tržišta. Ovaj tjedan to je nova svjetska glazbena senzacija Olivia Rodrigo.

U samo tjedan dana njen se život u potpunosti promijenio. Od zvijezde Disneyeve serije postala je najveći svjetski glazbeni hit i jedna od trenutno najperspektivnijih glazbenica.

Ona je Olivia Rodrigo, vlasnica trenutno najslušanije pjesme na planeti, "drivers license". Ona ju ujedno potpisuje i kao autorica, kao suradnju s producentom Danielom Nigrom. Jednostavnost i iskrenost tako je ponovno zasjala najvećim sjajem i to na prvom mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice. Fenomen strelovitog uspjeha u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući streaming servisima i digitalnim tehnologijama nije nepoznanica, no brzina kojom je ova pjesma osvojila svijet ostavila je mnoge stručnjake glazbene industrije u čudu.

Iza milijunskih pregleda i preslušavanja, Olivia je sedamnaestogodišnjakinja koja unatoč svjetskoj slavi, kako je izjavila u nedavnom intervjuu, "još uvijek radi domaću zadaću iz statistike u svojoj sobi". 76,1 milijun preslušavanja samo u SAD-u u prvom tjednu približio se rekordu koji drže Cardi B i Megan Thee Stallion s pjesmom "WAP" od 93 milijuna preslušavanja. Što se svjetske razine tiče, Spotify je objavio da je oboren rekord u broju preslušavanja singla u jednom tjednu, Apple Music servis objavio je kako je ovo trenutno najslušanija pjesma dok je Amazon objavio kako njihova umjetno inteligentna Alexa dnevno dobiva najviše zahtjeva upravo za ovom pjesmom. 

 

 

Tinejdžerskoj publici ona nije nepoznanica, obožavatelje diljem svijeta stekla u proteklih nekoliko godina ulogama u Disneyjevim serijama Bizaardvark i High School Musical: The Musical. 

Prije samo nekoliko tjedana potpisala je ugovor s diskografskom kućom Geffen Records, gdje su također ugodno iznenađeni planetarnim uspjehom ove pjesme. Nicole Bilzerian, izvršna potpredsjednica Geffena izjavila je za Billboard kako su znali da će ovo biti uspješna priča, no da ih je ovako strelovit i velik uspjeh ipak ugodno iznenadio. 

Mnoge je ova pjesma o prekidu podsjetila na opus Taylor Swift, što je sama Olivia potvrdila, navodeći Taylor kao jedan od svojih najvećih uzora. 

 

 

Kad sam napravila ovu pjesmu prolazila sam kroz jako zbunjujući prekid. Kad sam sve stavila u pjesmu, stvari su mi se posložile i bile jasnije i jednostavnije. Nema ništa bolje nego kad sam u svojoj sobi na klaviru i kad pišem pjesme. To je najbolji osjećaj na svijetu. - komentirala je pjevačica koja ove godine planira predstaviti EP izdanje pjesama koje su nastale za vrijeme 2020. godine.

Nakon Billie Eilish, svijetu se smiješi još jedna planetarno popularna predstavnica generacije Z. Ne sumnjamo da će, jednom kada situacija to omogući, njeni nastupi biti mjesecima unaprijed rasprodani.