Koncerti

Norveški black-metalci Satyricon doveli zimu u Zagreb

Norveški black-metalci Satyricon doveli zimu u Zagreb

Iako se koncert održao svega dva dana prije kalendarskog početka proljeća, snijeg koji je pokrio Zagreb bio je odlična uvertira za koncert norveških black metal ikona Satyricona. Prošlo je dobrih 10 godina od njihovog zadnjeg gostovanja u Boogaloou, a od prvog nastupa čak 12 godina. Tad su promovirali albume „Now Diabolical“, odnosno „The Age Of Nero“ kojima su mijenjali zvuk te s vremenom definirali i napravili ono što i danas sviraju.

Za turneju su neobično odabrali kao predgrupu grčki thrash metal bend Suicidal Angels. Iako su trenutno jako aktualni u metal svijetu, dosta se razlikuju od Satyricona, ali čini se da je u ovoj situaciji to bilo pozitivno jer su privukli i dio publike koji je došao samo zbog njih. Suicidali su počeli svoj nastup točno kako je bilo i najavljeno – u 19:45. Iako je zbog ranog nastupa Boogaloo još bio poluprazan, energičan nastup sa upečatljivim izgledom pozornice je svakako oduševio prisutne pa je tijekom njihovog nastupa bilo i 'mosh pita' i 'wall of deatha'. Iako je prošlo već dvije godine od izlaska njihovog posljednjeg albuma „Division Of Blood“, i dalje na koncertima promoviraju taj album pa je u setlisti bilo najviše pjesama s tog albuma poput „Capital Of War“, „Frontgate“ i „Eternally To Suffer“. Odličan nastup zatvaraju sa „Apokathilosis“, a publika ih zove na bis koji nisu dočekali budući da je po satnici već bilo vrijeme za pripremu pozornice za headlinere večeri.

Satyricon se penje na stage u 21:00 prema satnici te otvara koncert sa novom „Midnight Serpent“. Boogaloo se solidno popunio, a Satyr je energijom i standardno odličnim vokalom odmah osvojio publiku. Zvuk je bio iznenađujuće dobar za Boogaloo pa se napokon nitko ne bi trebao žaliti budući da je bilo dovoljno glasno i čisto da se raspoznaje svaki instrument. Na ovoj turneji promoviraju novi album „Deep Calleth Upon Deep“ sa zanimljivim, nekima i nedovršenim, ali svakako upečatljivim coverom koji je bio na banneru iza benda. Zvuk, riffovi i tekstovi su u principu samo nastavak na zadnjih nekoliko albuma pa ne nudi ništa inovativno, ali mogu reći da mi je sjeo mnogo bolje od prethodnika koji je dosta monoton i meni osobno najlošiji. S njega su odsvirali „Our World, It Rumbles Tonight“, monotonu pjesmu koja je skroz spustila atmosferu. Srećom, sa „Black Crow On A Tombstone“ vraćaju atmosferu i nakon nje uglavnom nižu hitove novijeg doba, poput „Die By My Hand“, „Repined Bastard Nation“ i „To Your Brethren In The Dark“. Da podsjetim, na njihovom prvom nastupu u Zagrebu smo imali priliku vidjeti i „Forhekset“, „Dominions Of Satyricon“ i „Walk The Path Of Sorrow“. Nju su i ovaj put ubacili, makar u nešto drugačijem aranžmanu pa ju je bilo teško prepoznati prema prvih par taktova. Jasno je da se bend s godinama mijenja i imaju sve više albuma, ali šteta je praktički potpuno zanemariti prvih nekoliko izdanja koje ipak voli većina fanova Satyricona.
Osim „Walk The Path Of Sorrow“, meni osobno je vrhunac večeri bio zadnji dio prije bisa, a to je stari instrumental s „Nemesis Divine“ – „Transcendental Requiem Of Slaves“ na kojoj je Satyr uzeo gitaru te su ju spojili sa najiščekivanijom „Mother North“. Nakon nje odlaze sa stagea, a publika ih neumorno zove na bis na kojem sviraju „Now Diabolical“ i „The Pentagram Burns“ na koje je publika odlično reagirala.
Frost je još udaranjem nogom izazvao publiku da ih pozove na još jedan bis s kojim su zaokružili koncert. Riječ je o pjesmi „K.I.N.G.“ nakon koje se pozdravljaju i ostavljaju jako dobar dojam. Šteta zbog setliste jer su prije dvije godine na turneji svirali cijelu „Nemesis Divinu“, ali, tko zna - možda će za tridesetu obljetnicu ponoviti takvu turneju pa navratiti opet do nas.