Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush

POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush "Cloudbusting" - Razbijanje oblaka

Engleska glazbenica Kate Bush poznata je po svojim originalnim tekstovima pjesama. Tako je inspiraciju za jedan od svojih najvećih hitova – "Cloudbusting" – pronašla u knjizi o psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, jednom od pionira psihologije, ali i kontroverznoj ličnosti koja je razmišljala na izrazito nekonvencionalan način. Pjesma je objavljena na njenom vrlo uspješnom petom albumu "Hounds of Love" iz 1985. godine na kojem se nalazi i planetarno popularna "Running Up That Hill".

Wilhelm Reich bio je austrijski psihoanalitičar i izumitelj te sljedbenik Freudove škole psihoanalize, poznat po svojoj znamenitoj knjizi Masovna psihologija fašizma. Njegov najistaknutiji rad nastao je tijekom 1930-ih kada je smislio naizgled bizaran koncept – orgona. Smatrao je da je to ezoterična energija. Vjerovao je da atmosfera, kao i sva živa tvar, sadrži ovu energiju. Kako bi je uhvatio, stvorio je Cloudbuster. Prema Reichu, ovaj uređaj – orgonski akumulator – mogao bi utjecati na energiju u atmosferi, tjerajući oblake da se formiraju i stvaraju kišu. Nakon dolaska nacista na vlast odlazi u SAD, no cjelokupna priča je krajem 1940-ih dobila negativni zaokret kada su njegovi akumulatori postali predmet istrage Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) zbog neovlaštenog oblika medicinskog tretmana. Agencija mu je naredila da uništi akumulatore i spali sve svoje knjige u kojima se spominju uređaji. Zbog nepoštivanja odluka suda Reich je osuđen na dvije godine zatvora, ali je preminuo od srčanog udara 1957. za vrijeme služenja kazne.

Inspiraciju za pjesmu Bush je pronašla u knjizi A Book of Dreams Wilhemova sina Petera. U njoj je Peter opisao kako je država njegovog oca tretirala kao prijetnju društvu. Pjesma govori o bliskom odnosu između oca i sina, ispričana iz perspektive mladoga Petera Reicha. Stihovi opisuju dječakova sjećanja na život s ocem na njihovoj obiteljskoj farmi gdje su provodili vrijeme u "razbijanju oblaka“: "I still dream of Orgonon, I wake up crying, You're making rain, And you're just in reach, When you and sleep escape me”. U nastavku se opisuje iznenadno uhićenje i zatvaranje Wilhelma Reicha, te bol koju je njegov sin osjećao: „You could see them coming, You looked too small, In their big black car, To be a threat to the men in power”.

Za pjesmu je snimljen i vrlo zanimljiv video spot kojeg je režirao je Julian Doyle, a osmislili su ga kao kratki film Terry Gilliam i sama Kate Bush. U njemu kanadski glumac Donald Sutherland glumi Wilhelma Reicha, a glazbenica njegovog sina Petera. Video prikazuje izumitelja i sina na vrhu brda kako pokušavaju pokrenuti cloudbuster. U retrospektivi Reich se prisjeća kako je sa sinom radio na raznim znanstvenim projektima sve dok ga vladini službenici ne uhite. Na kraju, Peter bespomoćno gleda kako mu oca odvode te otrči do cloudbustera te ga, na oduševljenje oca, uspješno ga aktivira. Kate Bush nas je s ovom pričom i svojim fenomenalnim glasom uvela u atmosferu mističnog.