Specijal

Opaki klasičari: Tine Thing Helseth

Opaki klasičari: Tine Thing Helseth

Slatka mala trubačica.

Neki instrumenti jednostavno nisu popularni. No, s vremena na vrijeme pojavi se neki čudak i uspješno iz sjene izvuče, direktno pod centralni reflektor pozornice stvarčicu koja možda po prirodi ne zvuči najljepše, s kojom uspiju stvoriti magiju.

 

 

Jedna od takvih je Norvežanka Tine Thing Helseth, a njen je instrument truba. Poprilično popularna u svijetu klasične glazbe, najpoznatiji svjetski orkestri žele surađivati s njom. Standardna priča svakog uspješnog klasičara, no zanimljivost je što je prije nekoliko godina okupila čopor od deset puhačica te osnovala komorni sastav tenThing s kojima trenutno turira po SAD-u.

All-female bras sekcija na repertoaru ima raznolika djela, od Mozarta do Weila, od Griega do Bernsteina, od Lullyja do Bartoka, kako stoji u službenom opisu njihova djelovanja. 

 

U rodnoj su Norveškoj popularne jednako kao i black metal bendovi, a nakon nastupa na njihovoj inačici Grammyja, ili Porina po hrvatski, pozvane su da nastupaju u londonskom Cardogan Hallu u sklopu najpoznatijeg festivala klasične glazbe BBC proms. 

Otvorenost uma i lirska interpretacije odvela je Tine do samog vrha, često koketirajući i s jazz glazbom. Ona je i TV te radijska voditeljica, ali i profesorica trube na Norveškoj glazbenoj akademiji. 

 

I premda već nekoliko godina nije objavila diskografsko izdanje, zbog čega i nije u spotlightu glazbene industrije (a i ne voli pokazivati previše kože, valjda je zima u Norveškoj), vrlo je zanimljiva figura klasične glazbe koja je uspješno popularizirala trubu kao solistički instrument. Uz manji makeover, eto je ponovno na vrhu.