Specijal

Opaki klasičari: Pretty Yende

Opaki klasičari: Pretty Yende

Južnoafrička sopranistica sa zanimljivom životnom pričom, jedna je od najperspektivnijih opernih diva današnjice.

I to s trideset i pet godina. Čini vam se prestaro? Pa, dok vas u pop glazbi nakon tridesete već proglase starom babom u svijetu opere upravo u tim godinama zablistate na najprestižnijim pozornicama. Premda je Anna Netrebko još uvijek alfa i omega, Pretty Yende joj se opako približava.

Za razliku od ostalih kolega koji su svoj glazbeni put započeli u ranom djetinjstvu, ova se dama zaljubila u operu sa šesnaest godina, kada je na televiziji vidjela reklamu British Airwaysa čiju je pozadinu krasilo "Flower Duet" iz opere Lakme. Nekoliko godina i mnoštva osvojenih nagrada na natjecanjima nakon, eto je u milanskoj La Scali, gdje je 2012. debitirala u ulozi Musette, u Puccinijevoj operi La Boheme. Sljedeće je godine osvojila njujorški Metropolita ulogom Adele u Rossinijevoj operi Le comte Ory, kao zamjena za Ninu Machaidze. Čest je slučaj da oni najveći zablistaju tek kada slučajno ulete kao zamjena za zvijezde prve postave, jer, kako bi se reklo, kad nekom smrkne, drugom svane.

 

 

Pretty Yende je sopranistica veoma zanimljive boje glasa. Tamniji s dramskim prizvukom, dok joj je fleksibilnost jedna od dominantnijih karakteristika, stoga su koloraturne uloge za sada one u kojima apsolutno razvaljuje, kao što je recimo Lucia di Lammermoor. 

 

 

Ona je svojevrsni simbol opere 21. stoljeća, svojim glumačkim sposobnostima, u kombinaciji s prepoznatljivim vokalom i scenskom prisutnošću, tradicionalnim djelima udahnjuje život modernog doba. Upravo je zato odabrana da utjelovi ulogu Violette u najaktualnijoj postavi opere La Traviata, za čiju je prošlogodišnju izvedbu u Parizu zaradila brojne pozitivne kritike te si tako osigurala daljnji impresivan razvoj karijere. Violetta kao influenserica s pariških ulica jako je zanimljiv zaokret u opernoj produkciji koji bi zasigurno mogao zainteresirati mlađu publiku koja će se u određenom segmentu ovog remek-djela zasigurno pronaći.

Iza sebe ima dva studijska albuma "Dreams" i "A Journey" koja su postigla zavidan uspjeh koji je na samom početku prepoznao i Andrea Bocelli koji je veliki obožavatelj njenog rada. 

Izuzetna ženstvenost i elegancija uz transparentnost emocija koje donosi na pozornici njen su najveći adut, kao i nezaustavljiva strastvenost i ljubav prema glazbi, upornost i inspiraciju koja je izdvaja iz mase. 

Zapratite Pretty Yende.