Specijal

Opaki klasičari – MBZ specijal: Eivind Buene

Opaki klasičari – MBZ specijal: Eivind Buene

Muzički Biennale Zagreb već desetljećima okuplja skladatelje suvremene glazbe te svjedoči praizvedbama djela renomiranih igrača na svjetskoj glazbenoj sceni. Mnogi koji se danas nazivaju legendama na MBZ-u su gostovali na samom početku ili na vrhuncu karijere, još osamdesetih godina prošlog stoljeća, a uspješan se niz nastavlja i u 2019. Najznačajnija ovogodišnja međunarodna gostovanja predstavit ćemo u specijalu “Opakih klasičara”.

Jedan od skladatelja čije će se djelo “Possible Cities/Essential Landscapes” izvesti norveški ansambl Cikada je Eivind Buene. Djelo je nastalo u koprodukciji ansambla Cikada i legendarnog ansambla InterContemporaina, koji je na MBZ-u održao koncert za pamćenje 2017. godine. Buene uz skladateljsku karijeru uspješno njeguje i književnu, koju će također predstaviti zagrebačkoj publici I to 5. travnja u sklopu programa Književni budoar kluba Booksa.

Buene je rođen u Oslu, na Norveškoj muzičkoj akademiji studirao je pedagogiju i kompoziciju, nakon čega je postao skladatelj u rezidenciji suvremenog orkestra Oslo Sinfoniette. Od početka novog je milenija samostalni je skladatelj koji surađuje s mnoštvom domaćih i inozemnih ansambala i orkestara. Neiscrpnu količinu inspiracije usmjerio je na skladanje djela za soliste, ansamble i orkestre, a poseban naglasak stavlja na rad s glazbenicima improvizatorima, kada dopušta umjetnicima da u potpunosti unesu vlastiti karakter u djela.

Njegov je rad prepoznat diljem svijeta stoga su se njegova djela mogla čuti u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall, Berlinska filharmonija ili Centar Pompidou. Na kazališnim je daskama debitirao 2006. skladajući komornu operu u jednom činu “September”, baziranu na djelu Henrika Ibsena “Hedda Gabler”.

Za rad je 2012. nagrađen norveškim Grammyjem, upravo za djelo koje će predstaviti I na ovogodišnjem Muzičkom Biennaleu Zagreb.

Bavi se i glazbenom kritikom te često piše eseje i novele, a trenutno radi kao profesor na odsjeku za kompoziciju na Norveškoj muzičkoj akademiji.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni