Specijal

Opaki klasičari: Latica Anić

Opaki klasičari: Latica Anić

Latica Anić jedna je od ponajboljih violončelistica svoje generacije s ovih prostora. Prepoznatljivost zvuka i autentičnost profinjene interpretacije djela njene su najveće glazbene vrline, zbog čega je veliki potencijal za uspješnu inozemnu karijeru.

Uvijek precizna i vjerna skladateljevim idejama bilo koje glazbene epohe, u potpunosti se povezuje sa svakim odsviranim tonom uz veoma visoko tehničko umijeće i sigurnost izvedbe. 

Danas dvadesetsedmogodišnjakinja, Latica je počela učiti violončelo sa samo sedam godina u školi Lovro pl. Matačić u Omišu. Nakon završene Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Muzičke akademiji Kneževine Lihtenštajn dodatno se usavršavala na Conservatoire à rayonnement régional de Boulogne-Billancourt u Parizu. Sa samo dvanaest godina prvi je put stala na pozornicu i održala koncert, nakon čega su uslijedili mnogobrojni uspjesi na međunarodnim i domaćim natjecanjima, ali i nastupi s renomiranim orkestrima u prestižnim koncertnim dvoranama. 

Na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu 2005. i 2007. osvaja prve nagrade, a na Međunarodnom natjecanju Rudolf Matz u Samoboru, kao jedna od najuspješnijih mladih violončelistica, nastupa na završnom koncertu. Na državnim natjecanjima 2006. i 2008. najbolje je ocijenjena natjecateljica u svim kategorijama violončelista. S različitim komornim sastavima primila je i dvije druge te dvije prve nagrade. Postigla je veliki uspjeh, odnosno prvu nagradu i na violončelističkom natjecanju u Liezenu (Austrija) te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Godine 2015. osvojila je Nagradu Grada Samobora na 12. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja (B. Papandopulo: Rapsodia concertante). U travnju 2017. godine postala je pobjednica jubilarne 50. tribine Darko Lukić, u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, za recital kojeg je održala s pijanistom Krešimirom Starčevićem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Plevensku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar pod ravnanjem uglednih dirigenata kao što su Aurélien Bello, Boguslav Davidow, Mladen Tarbuk, Tonči Bilić i Pavle Zajcev. Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Makedoniji, Lihtenštajnu i Švicarskoj, nastupajući na međunarodnim glazbenim festivalima poput Next Generation Festival u Švicarskoj, Sommerliche Musiktage u njemačkom Hitzackeru, festival Katya Popova u Bugarskoj te Vaduz Classic u Lihtenštajnu. Članica je Ansambla Esperanza, koji je u 2018. godini primio prestižnu njemačku diskografsku nagradu Opus Klassik, a u rujnu i listopadu održao uspješnu koncertnu turneju, koja je uključivala i tri koncerta u dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu. Latica je u studenom ostvarila i nastupe na Festivalu Diapason u Zagrebu, te koncertne komorne glazbe u Munchenu i Düsseldorfu.

U suradnji s pijanistom Lovrom Marušićem umjetnička je voditeljica Međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu. Svira na violončelu graditelja Jeana Baptiste Vuillaumea iz 1860. čije je korištenje omogućila zaklada Stiftung Rheinland-Pfalz für Kultur iz Njemačke.

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report