Specijal

Opaki klasičari: Daniil Trifonov

Opaki klasičari: Daniil Trifonov

Malo jest...pa blagorečeno, psihički čudan, ali svojim sviračkim sposobnostima uspješno stvara čaroliju.

Svoje vrhunske rezultate postiže neuobičajenim načinom vježbanja – pijanističku tehniku uspješno usavršava pod vodom ili u ležećem položaju.

Kako i zašto, nije zapravo važno, ali je očito da cijela bizarna stvar pali.

Ruski pijanist i skladatelj trenutno je jedan od najtraženijih u branši. Ove je sezone umjetnik u rezidenciji Berlinske, a sljedeće Njujorške filharmonije. Ovakvu priliku ne dobiva svatko, radi se o prestižnim titulama koje potvrđuju njegovo mjesto na samom vrhu svjetske klasične scene.

 

 

Nedavno smo njegovim fantastičnim glazbenim rješenjima svjedočili u Lisinskom – elegancija i mekoća zvuka uz bogatu emociju koju prenosi svakom notom govori da se radi o vrlo važnom čovjeku sadašnjosti i budućnosti klasične glazbe.

Njegova popularnost donijela mu je i Grammy, a najnovije diskografsko izdanje „Destination Rachmaninov“ (Deutsche Grammophon/Universal Music Hrvatska) prevazišlo je sva očekivanja. Drugi i četvrti Rahmanjinov Koncert za klavir izveo je bolesno dobro – poprilično mekano, nježno uz začuđujuću čvrstu bazu koja je razlog maestralne interpretacije ovih velikih i zahtjevnih djela.

 

 

Upravo ga je ta mekoća zvuka učinila prepoznatljivim, njegov je svojevrsni pečat kojeg je prepoznala publika, kritika, ali i čangrizava Marta Argerich koja za njega ima samo riječi hvale.

 

Trenutno je na kratkoj turneji s London Symphony Orchestra kojim ravna veliki sir Simon Rattle, a već je odavno bukiran nekoliko godina unaprijed, pa će tako 2020. osvojiti SAD.

Introvert sa šizofrenim umjetničkim pogledom, koji zvuči božanstveno.