Specijal

Kako je nastala...

Kako je nastala... "Beton" (Sassja)

Najopasnija i najpoznatija žena FMJAM-a, Sassja, objavila je himnu posvećenu upravo njima, kolektivu koji okuplja najbolje repere ovih prostora. Saznali smo kako je nastala pjesma "Beton", a usput nam je otkrila i anegdotu o nastanku pjesme "Klikat", s njenog novog albuma koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Kantri mi je poslao samo neke bubnjeve, kao započeo je raditi neki beat. Uglavnom slušam beatove dok nešto raduckam po kući, pa sam tako tekst vjerovatno pisala između uključivanja veš mašine i prostiranja veša za sušenje. Znam da sam prvu strofu i refren napisala otprilike isti dan kad mi je i posalo bubnjeve, a kasnije se ostatak pjesme desio. Prva verzija refrena je imala neke "ne" back vokale opasne i pjesma se trebala zvati "Ne", ali nekako smo do kraja ostali bez toga i promijenili sve. Sad kad razmislim, nemam pojma gdje je to "Ne" trebalo biti, ali znam da sam htjela reći Frenkiju da snimi te backove, mada sad i ne znam gdje bi ih strpali. 

Zajedno smo u Ljubljani nastavili graditi beat po principu "Kantri de kick ovako probaj tc tc tc, a ovdje možda neki zvuk da dodamo kao vuuuuuuuuu Tšššš". Jadni Kantri koji mi mora čitati misli, kakav sam zvuk zamislila, a jadna i ja dok skačem po studiju, hvatam ritam, lupam od stol i mumljam melodiju koji će on odsvirati. Baš sam se ismijala kada je skoro dodao zvuk otvaranja Pepsija nakon "gustiraš Pepsi" dijela u tekstu.

Za pjesmu "Klikat" koja će se naći na novom albumu sam mu doslovno beatboxala beat. Ja u Tuzli, on u Ljubljani, kako da mu objasnim kakav bi bubanj i wobble na refrenu? A ja lijepo beatbox cijele pjesme snimim. Zvao me kad je čuo, rasplakao se od smijeha, trebalo je par dana da se smije prvo kad čuje to, pa tek onda da na osnovu toga zaista uradi beat. Imamo još negdje tu beatbox verziju, a najjače je moje "wobwobwobwobwob" oponašanje wobblea na refrenu. Čut ćete i to uskoro, al odsviranu verziju naravno, beatbox verzija će se izdati kad umrem.   

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni