Specijal

In memoriam: Kurt Cobain & Layne Staley

In memoriam: Kurt Cobain & Layne Staley

Što se danas može reći o Kurtu Cobainu, a da do sada nije izrečeno u jednom od brojnih biografija, dokumentaraca ili intervjua s brojnima koji su ga poznavali ili tvrde da su ga poznavali? Apsolutno ništa. "Smells Like Teen Spirit" je i dalje jedna od najpoznatijih pjesama na svijetu, a malo koji ljubitelj alternativnijih žanrova glazbe može reći da nikada nije slušao Nirvanu.

Svi znamo da je Cobain rođen u malom mjestu kraj Seattlea 1967. i da se ubio dok je imao samo 27 godina. Znamo da su ga pronašli u kući nakon tri dana te da i danas postoje zavjere da se nije ubio. Znamo i da je bio nesretan živeći ondje, da je uopće rijetko kada bio sretan, da se tijekom života selio od rođaka do rođaka, da se drogirao…

Znamo i da je unatoč kratkom životu ostavio svoj trag u svijetu kakav malo tko može. Od njegove smrti, a naravno i od samih početaka Nirvane, generacije i generacije odrastaju na njegovoj glazbi. Majice s njegovim licem ili imenom njegova benda i dalje nose i mladi i stariji. Nirvanini hitovi se i dalje puštaju na radio stanicima i po raznim klubovima, a mnogi baš na Nirvaninim pjesmama po prvi put savladavaju sviranje gitare ili bubnja.

I ja sam jedan od tih. U ormaru će mi se i dan danas naći pokoja, sad već doduše stara, Nirvanina majica, a jedan zid mi već 12 godina krasi veliki Nirvanin poster. Uz Metallicu, Stonese, Deep Purple i slične, uz Nirvanu sam imao prve izlete u svijet rocka. Prve odsvirane rifove na gitari.

Baš iz tih razloga pišem ovaj tekst na današnji dan, dan kada si je prije 22 godine Cobain oduzeo život, kako bi još jednom podsjetio javnost koliko je on utjecao na razvoj glazbe. Ali nije jedini.

5. travnja nije samo obljetnica Cobainove smrti, nego i smrti još jednog glazbenika iz Seattlea, Laynea Staleya, nekadašnjeg frontmana grupa Alice in Chains i Mad Season. Kao i mnogi drugi, u to je vrijeme i Staley bio dio Seattle rock scene koja je devedesetih pomela svijet. On i Cobain bili su vršnjaci, no za razliku od Cobaina, Staley je preživio svoju borbu s ovisnošću par godina dulje. Umro je od posljedica predoziranja 2002., kad je imao samo 34. godine. Iako AiC nikada nisu imali slavu koju je Nirvana uživala, a i dan danas uživa, itekako su zadužili svijet svojim glazbenim doprinosom. Layneov specifični vokal i danas rijetke ostavlja ravnodušnima, a ljubitelji alternativnog rocka 90-ih, uz bok Nirvani, Pearl Jamu i Soundgardenu, uvijek će staviti i Alice in Chains kao jednan od utjecajnijih bendova na mlađe generacije.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni