Specijal

Glazbeni fenomeni koji su obilježili 2020. godinu - uspjesi koje ćemo pamtiti

Glazbeni fenomeni koji su obilježili 2020. godinu - uspjesi koje ćemo pamtiti

Domaći glazbenici su unatoč svim preprekama ove godine ostvarili uistinu impresivne rezultate te napravili zanimljive poduhvate koji će se još dugi niz godina pamtiti. Neki su osvojili sam vrh Billboarda, neki su nominirani za Grammy, a neki su "natjerali" biljke da zasviraju. Domaće glazbene fenomene godine saznajte u nastavku.

Aklea Neon, kelj i bor nastupili na Dori 

Aklea Neon sve je iznenadila svojim nastupom na ovogodišnjoj Dori. Naime, Aklei su u izvedbi ”zelene himne” “Zovi ju mama” pomogli kelj i bor. Da, dobro ste pročitali: kelj i bor. Zelena ekipa zasvirala je uz pomoć uređaja Bamboo, koji se priključi na list i korijen biljke te bilježi njezine električne impulse. Čista petica za glazbenu inovaciju godine!

 

Dubioza kolektiv - Quarantine Show koji je osvojio svijet

Nakon što je u trećem mjesecu započeo lockdown zbog pandemije virusa COVID-19 i naša svakodnevica se okrenula za 180 stupnjeva, nedostajalo nam je veselja, zabave, bezbrižnosti… Kako bi nam stavili glazbeni melem na izolacijsku ranu, Članovi Dubioze Kolektiv vrlo brzo doskočili su problemu i pokrenuli svoj “Quarantine Show” kojim su svakog tjedna uveseljavali desetke tisuća obožavatelja. Show je postao toliko popularan da se o njemu raspisao i prestižni New York Times. Show je dobio i svoju drugu sezonu u kojoj je glavna zvijezda bio Robby Megabyte, predsjednik Robotske demokratske partije, stranke koju su osnovali upravo članovi Dubioze, a čija je “Jedna od glavnih ideja je normalizacija i regulacija odnosa između ljudi i mašina tj. robota. RDP se zalaže da svi roboti bez obzira na zemlju proizvodnje imaju jedna ustavom zagarantovana prava: pravo na redovan servis, pravo na redovan update software-a, pravo na jednakopravnost prilikom kandidovanja za funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH. Borba protiv cyber-korupcije i kriminala je prioritet za ovu stranku."

 

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić oduševili interpretacijom himne

Početkom godine održana je inauguracija novog predsjednika Zorana Milanovića, ona je bila drugačija od svih onih na koje smo bili naviknuti jer je održana bez pompe, grandioznih proslava, procesija… No, na kraju dana pričalo se samo o jednom - izvedbi himne u potpuno novom i drugačijem aranžmanu naše glazbene dive Josipe Lisac i cijenjenog pijanista Zvjezdana Ružića. Nikad do sada u Hrvatskoj jedna izvedba državne himne nije podigla takvu prašinu i izazvala toliko podijeljene reakcije. Pjesma je nedavno dobila i svoju studijsku verziju, a ako ste slučajno propustili sada imate priliku poslušati ju. 

 

Morcheeba će na novom albumu obraditi pjesmu Irene Žilić

Irena Žilić jedna je od naših najcjenjenijih kantautorica, a njezina popularnost već odavno se prelila i van granica naše zemlje. Posljednji u nizu Ireninih sjajnih uspjeha i koji samo dodatno potvrđuje njezinu glazbenu brilijantnost, je najava benda Morcheeba (kojem je Irena prije dvije godine bila prateći izvođač na turneji) da će obraditi njezinu pjesmu "The Moon". Sama frontmenica Morcheebe Skye Edwards već je puno puta naglasila koliki su obožavatelji Irenine glazbe, a također bend je izrazio i veliko uzbuđenje zbog nadolazeće obrade. Bravo, Irena!

 

Strapazoot i Gezin na vrhu Billboarda

Sredinom ljeta na vrhu Billboardove Hot 200 ljestvice debitirao je album "Legends Never Die”, posthumno objavljeno izdanje američkog repera Juice WRLD, a na kojem se nalazi pjesma "Blood On My Jeans" koju potpisuju autori i producenti Filip Gežin i Arian Zvonimir Vuica. Gezin je iznimno uspješan mladi glazbeni producent koji živi na relaciji Zagreb - Los Angeles te djeluje kao dio poznatog producentskog trap kolektiva 808 Mafia. Do sada je imao priliku surađivati s velikanima ovog žanra kao što su Travis Scott, Young Thug, Gucci Mane ili Zoey Dollaz. Jedan u nizu uspjeha kolektiva je i nominacija za prestižnu nagradu Grammy. 

Strapazoot je umjetničko ime producenta Ariana Zvonimira Vuice (da, sina Alke Vuice). Glazbenom se produkcijom počeo baviti 2005. godine, a potpisuje neke od najvećih hitova regionalnog trapa kao "Bode Miller", "Napravit ću scenu" ili "Čujemo se poslije" Kuku$a, "Zbog tebe" Goce R.I.P., "Frula Mira" i "Nina" Dine Blunta i Swane te mnoge druge velike hitove. Ove naše mlade glazbene nade pokazale su kako domaća trap scena prati, ali i postavlja svjetske trendove.

 

Thana Alexa zaradila nominaciju za Grammy

Ako pričamo o svjetskim uspjesima ne smijemo izostaviti veliko postignuće Thane Alexe, američke jazz glazbenice, hrvatskih korijena koja je “zaradila” nominaciju za prestižnu nagradu Grammy u kategoriji Najboljeg jazz albuma s vokalom, a američka violinistica Regina Carter nominirana je u kategoriji Najbolji improvizirani jazz solo, za izvedbu u Thaninoj skladbi »Pachamama«. Thana je s Lijepom našom povezana puno dublje osim samo porijeklom; ovdje je završila srednju školu, svake godine ljetuje na našoj obali, a i njezin za Grammy nominirani album nosi hrvatski naziv “Ona”. Sjajan album inspiriran je iskustvima hrvatskih žena, a pogotovo Thanine majke i bake. Čestitke!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni