Specijal

Giuseppe Verdi (1813. - 1901.)

Giuseppe Verdi (1813. - 1901.)

[caption id="attachment_4083" align="aligncenter" width="460"]Giuseppe Verdi Giuseppe Verdi[/caption]

Jedan od najznačajnijih talijanskih skladatelja, Giuseppe Verdi, rodio se 10. listopada, 1813. godine u selu Le Roncoleu u talijanskoj Parmi. Prošle se godine u cijelom svijetu slavila dvjestota obljetnica njegova rođenja izvođenjem njegovih brojnih opera, po kojima je bio najpoznatiji.

Studirao je u Milanu, a svoju je glazbenu djelatnost započeo kao pijanist, skladatelj i dirigent mjesnog Filharmonijskog društva u Bussetu, da bi se 1838. godine, u dobi od 25 godina, vratio u Milano. Upravo tamo su nastale njegove opere, praizvedene u glasovitoj opernoj kući La Scala da bi kasnije osvojile cijeli svijet.

U svome se skladanju nadovezivao na Rossinija, Donizettija i Bellinija, no u njegovom se radu očitovala stvaralačka individualnost i inovativnost. U svojoj operi Nabucco, s kojom je stekao međunarodnu reputaciju, patriotske ideje zaodijeva u povijesni sadržaj. Pridavao je puno veću važnost literarnoj vrijednosti libreta (teksta na koji se sklada opera) od svojih prethodnika, te je pokušao uskladiti tradicionalnu talijansku „muzičku operu“ s dramskim tekstom.

Vrhunac dostiže operama Rigoletto, Trubadur i Traviata. Operu Moć sudbine napisao je za ruskog cara, a opera Aida premijerno je izvedena 1871. u Kairu u povodu otvaranja Sueskog kanala. U sedamdeset i trećoj godini života skladao je operu Otello, a u osamdesetoj Falstaffa.

S Verdijevih 28 opera talijansko je operno stvaralaštvo doseglo svoj vrhunac, a glazbene teme iz njegovih opera poznate su i onima koji inače nisu ljubitelji tog žanra. Spomenimo samo ariju „La donna é mobile“ iz Rigoletta, „Libiamo ne lieti calici“ - napitnicu iz Traviate ili „Va pensiero“ - zbor Židova iz Nabucca. S pravom možemo reći da te skladbe pripadaju kategoriji „vječnih melodija“.

Giuseppe Verdi preminuo je 17. siječnja 1901. godine, no njegova glazba i dalje živi i oduševljava publiku na kazališnim pozornicama diljem svijeta. Zanimljivo je da njegovo ime nosi, osim mnogih kazališta i glazbenih konzervatorija u Italiji, čak i nekoliko gradova u SAD-u (u Nevadi, Californiji i Minnesoti), a Međunarodno astronomsko udruženje po njemu je nazvalio krater na Merkuru.

Tekst: Danijela Pintarić

http://www.youtube.com/watch?v=DzdDf9hKfJw
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni