Koncerti

Artanlilizacija Tvornice uspješna

Artanlilizacija Tvornice uspješna

Sinoć sam iz Šubićeve prilazio Tvornici jer sam bio uvjeren da je koncert u Velikom pogonu. No, dočekala su me zaključana vrata pa sam nastavio prema Kneza Posavskog misleći kako je to neka nova fora organizatora. I onda sveopće razočaranje - pa zar bend kao Artan Lili ne svira na velikom stageu?! Zar koncert nije u prepunom Velikom pogonu? Gdje je zapelo?

Nije zapelo nigdje… jer Artanovci uvijek rade najbolje što znaju i stvore odličnu atmosferu bez obzira na sve. A to ne uspijeva svakome.

Rasprodani koncert otvorila je "Novi zvuk u gradu" i krenulo je ludilo koje je kao kakva supernova eksplodiralo na samom kraju koncerta uz prve rifove "Srca".

"Samo ljubav" ponavljao je Bojan Slačala za vrijeme cijelog nastupa. Setlista je bila u znaku promocije vinilnog izdanja hvaljenog prvijenca i predstavljanja novog materijala. Očekivano su publiku rasplamsali stariji hitovi ovih Beograđana: "Ako stanemo tu", "Džoni", "Ispod kože" i već spomenute himne ovih predstavnika novog srpskog indie noise popa, ali i svježi singl "Ono što te neće".

U standardnoj postavi na pozornici s bubnjem u prvom redu, bend nam je odsvirao i dosta novog, dosad neobjavljenog materijala od kojeg se ističe "Profesionalci". Nove pjesme imaju prepoznatljivi "šminkerski" potpis Artan Lilija, a tematski su više društveno i politički angažirane, za razliku od debitantskog albuma. Na prvu i dalje zvuče dojmljivo i glazbeno kompaktno, no rano je za neke ozbiljnije komentare.

Ovaj bend kao glasnogovornik cijele jedne generacije kroz svoju glazbu i tekstove nikad nije oscilirao u kvaliteti u studiji i na pozornici. To je ljubav na prvo slušanje ili nije ljubav uopće. I prava je sreća osjetiti povezanost s bendom, dijeliti mindset i frekvenciju "operiranja" kako to uspijeva Artanovcima i njihovim fanovima.

Još jedan dobar bend sinoć je nastupao u Malom pogonu. Kao i na prvom zagrebačkom nastupu Artanovaca, predizvođač je bio Letarg (kantautor Bruno Antolić i prateći sastav). Predstavio je svoj DIY konceptualni uradak "Faze budnih sanjara". Melodičan pop s ponekim post-punk elementom neke je natjerao na ples, a većini je tek ispunjavao vrijeme do glavne atrakcije večeri.