Specijal

For the Record: Dio – „Holy Diver“

For the Record: Dio – „Holy Diver“

Prije pojave Brucea Dickinsona, najpoznatiji patuljak metala bio je Ronnie James Dio. Kao i njegov nasljednik, i on je bio poznat po snažnom i lako prepoznatljivom glasu koji se, među ostalim, isticao na uratcima Elfa, Rainbowa, Black Sabbatha i, konačno, Dia. Nakon uspješne suradnje sa Sabbathom, bilo je vrijeme da raskrsti s privremenim pozicijama u tuđim bendovima i osnuje vlastiti. Udruživši snage sa starim i ponekim novim poznanikom nastao je „Holy Diver“. Uvjerljivo njegov najbolji solo album, demonstrirao je impresivan repertoar, usprkos relativno ograničenoj produkciji.

Album ima, prikladno žanru, dosta niskih tonova i vrlo malo visokih. To možda ne bi bio problem da većina ne dolazi samo od basa. Gitare, unatoč definiranosti, nemaju prikladnu težinu, dok su bubnjevi otežani jedino osrednjim zvukom. Dosta su mlaki te zvuče kao da su mogli priuštiti samo jedan bubanj i pola činele, dok je bas-pedala završila kao nepoznanica na papiru. Sve to rezultira slabašnom dimenzijom zvuka – osobito trećom – a i dojmom poluamaterske produkcije.

Navedena se problematika osjeti i u primjeni prostora. Naime, vrlo je skučen te zvuči kao da je cijeli album snimljen u nečijoj sobi u svrhe probe. Zvuk se ne prostire, ostaje statičan. Umjesto daljnjeg širenja i rezoniranja, tonovi svoje odzvone već pri prvom trenu. Možda ne kod gitare ili basa, no zvuči prilično patetično kod bubnjeva koji podbace prije negoli su i krenuli. Nažalost, ne pate samo instrumenti.

Ni Diov glas nije prošao ništa bolje jer na trenutke zvuči grubo te „puca“. Ponekad zvuči kao da mu je mikrofon bio preblizu, a možda su ga previše pojačali prije posljednjeg miksa. Štogod bilo, nije bilo pametno. Iako je očito da su imali ograničen budžet, „Holy Diver“ je mogao zvučati mnogo bolje. Ako ništa drugo, barem solidno. No, ima i malo pozitive u svemu tome. Ploča zvuči mnogo bolje od kasnijih digitalnih izdanja koja su imala nepotrebne dorade mastera. Među ostalim, jedno je potpuno odstranilo ionako nepostojeće niske tonove pa ga se jedva može slušati. Između dva zla, radije birajte manje.

Unatoč produkciji, „Holy Diver“ je jedan od najboljih uradaka Diove karijere. Možda nas jest napustio, no neće biti zaboravljen. Glazba pamti. Doduše, ne bi škodilo da zaboravi njegovu klavijaturu s „Rainbow in the Dark“.

Godina izdanja: 1983.

Verzija albuma: Originalno američko izdanje

Strana A:

  1. Stand Up and Shout
  2. Holy Diver
  3. Gypsy
  4. Caught in the Middle
  5. Don't Talk to Strangers

Strana B:

  1. Straight Through the Heart
  2. Invisible
  3. Rainbow in the Dark
  4. Shame on the Night
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."