Specijal

Cajke na radiju - u čemu je problem?

Cajke na radiju - u čemu je problem?

Život nije ništa drugo nego keš i kurve. Samo keš i kurve i nešto malo rejva.

Hrvatskim je medijskim prostorom glasno odjeknula vijest o pokretanju nove radio postaje koja bi u svoj program uvrstila turbofolk glazbu, cajke, narodnjake ili kako vam je već isti žanr draže nazvati.

Zgrozila se javnost, sramota, jad i bijeda, kako li se samo usuđuju?

Zašto ne? U čemu je problem dragi intelektualci? Bojite li se da će nadvladati i oni početi zabranjivati vaše drage žanrove?

Glazba je produkt industrije te je kao takva proizvod kao i svaki drugi. Svaki proizvod ima svog kupca za kojeg se ciljano radi, pa čak i ako je kupac samo dotični umjetnik, izvođač koji radi sebi za dušu. Konzumiranje glazbe individualni je proces, baziran na subjektivnoj želji slušatelja, ali usprkos shvaćanju svega sličnog, konzumiranje određenih glazbenih žanrova još uvijek izaziva zgražanje javnosti.

Svaki žanr isto tako ima svoju svrhu, nekima je svrha iskazati određene političke i društvene stavove, nekima je svrha pružiti utjehu zbog nesretne ljubavi, a nekima isključivo novčana zarada.

Izvođači turbo folk glazbe u Hrvatskoj nailaze na medijsku cenzuru, svakodnevno se suočavaju s nemogućnošću ulaska u iste dok vikendima redovito pune specijalizirane klubove, sve češće i Arene. Publike za ovakvu vrstu glazbu uvijek je bilo i uvijek će biti, stoga zašto i oni ne bi mogli dobiti radijsku postaju koja bi bila prilagođena njihovom ukusu i stilu života?

Ako netko prihvaća obrasce ponašanja koji se promoviraju turbo folk glazbom i shvaća takav životni stil ispravnim, tko si ti da mu se protiviš? Naravno, dok je god sve unutar zakonskih dopuštenja, ali kurvi i droge ne manjka ni u hip hopu, a ponekad bome ni u određenim podžanrovima rocka ili metala, zar ne? Kao i u svakom žanru i turbo folk ima svoja bolja i lošija izdanja. I njega određena publika ponekad shvaća doslovno, a ponekad olako – poznato? Je li do glazbe ili do čovjeka?

Srećom pa živimo u demokratskom društvu, ako se pop, rock ili elektronska glazba slobodno vrti na radio postajama, zašto ne bi i turbo folk? Možda zato što loše utječe na mlade? Okej, jesi li ti majka svom djetetu ili je Rada Manojlović iznenada preuzela tu ulogu?

Cajke su u Zagrebu veći underground od black metala. Svi smo bečka škola, pravimo se fini, zgražamo se na guzice i sise kao najveći čistunci, no svejedno iste uspješno nekim drugim kanalima dolaze do svoje publike i pune klubove na više lokacija u gradu. S radio postajom ili bez nje. Možda kada postanu mainstream više neće biti toliko kul i popularne.

Što napravite kada slučajno naiđete na klasičnu glazbu na Trećem programu Hrvatskog radija? Prebacite kanal? Eto, isto možete napraviti i s novom radijskom postajom.

Živi i pusti druge da žive (slušaju).

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report