Specijal

ASMR videi osvajaju internet

ASMR videi osvajaju internet

Jedan od popularnijih trendova na YouTubeu i Instagramu privlači sve više poklonika.

ASMR, odnosno “autonomous sensory meridian response” (autonomni senzorni meridijanski odgovor), je ugodan osjećaj strujanja trnaca po tjemenu, vratu ili duž kralježnice potaknut raznim audio, vizualni izvorima ili dodirima. Postoje univerzalni “okidači” ASMR-a poput nježnog šaptanja dok je nekome za stvaranje ove ugodne senzacije dovoljno čuti zvuk prolaženja četke kroz kosu, pucketanja vatre u kaminu, polaganog grebanja ili tapkanja. Ljudi diljem svijeta gledaju videe s nasnimljenim ASMR okidačima zbog opuštanja ili kako bi lakše utonuli u san. Prema istraživanju provedenom 2015. godine, 98% ljubitelja ASMR-a koristi ga za opuštanje, a njih 70% u svrhu ublažavanja stresa. Iako s neurološke strane ASMR nije u potpunosti istražen, ono u čemu se stručnjaci slažu je da stvara osjećaje intime i empatije jer se tijekom stimulacije luče endorfin, serotonin i oksitocin jednako kao i kad primjerice majka tješi dijete.

Iako ASMR nije ništa novo i odavno postoje CD-i sa zvukovima kiše, džungle, valova koji se razbijaju u obalu i sl., platforme poput YouTubea i Instagrama širom su otvorile vrata distribuciji najrazličitijih ASMR-a. Paleta ponude je zaista šarolika. Primjerice, možete zakoračiti u ASMR frizerski salon i opustiti se uz nježno virtualno šišanje ili slušati polagano struganje po kišobranu, koje iako na prvu ne zvuči preatraktivno, može biti izrazito ugodno. Neki od popularnijih autora broje milijune klikova, a ako je suditi prema komentarima, mnogima pomažu kod nesanice ili relaksacije.

ASMR podražaje možemo pronaći i u glazbi, a NME.com je sastavio ultimativnu playlistu uz pomoć koje možete zakoračiti u ASMR glazbeni raj. Playlistu poslušajte u nastavku.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja