Koncerti

ZU u Vintageu – Nezaustavljiva neman još jednom zadivila Zagreb!

ZU u Vintageu – Nezaustavljiva neman još jednom zadivila Zagreb!

Kako kvalitetno presjeći tjedan? Odi na ZU!

Neumorni talijanski instrumentalni avant/jazzcore/metal/punk trio - ZU stari su znanci zagrebačke publike, a njihova sinoćnja svirka u Vintageu bila je čak četrnaesta po redu u našoj metropoli. Ako je suditi po odazivu i reakcijama publike, ZU Zagrepčanima nisu dosadili , a kako i bi kad su njihove svirke nepredvidive i uzbudljive live “bombe” kojih se ne možete zasititi.

ZU su u Vintage stigli u sklopu desete obljetnice fantastičnog albuma “Carboniferous” na kojem im se kao gostujući vokal pridružio veliki Mike Patton, ujedno i jedan od njihovih najvećih obožavatelja s kojim su surađivali na brojnim projektima.

Set su bez priče i odugovlačenja otvorili s “Chthoninan” i nametnuli žestok i nemilosrdan, a opet krajnje ritmičan i plesni tempo koji se održao kroz čitavu svirku. Dok ih slušate uživo imate osjećaj da se trojica na pozornici multipliciraju u nekoliko desetaka glazbenika jer je na trenutke nevjerojatno da sa samo tri instrumenta postižu takav “tsunami” melodija. Setlista je bila sastavljena od pjesama sa slavljeničkog albuma od kojih je publiku najjače “prodrmala” sjajna “Ostia”.

Glasni, brzi i divlji, takvi su ZU na pozornici. “Zlokobni” saksofon genijalnog Luce Maia u “sparingu”s olujnim basom Massima Pupilla i upotpunjeni zvjerskim bubnjanjem Tomasa Järmyrja stvaraju zvučnu kulisu koja vas u potpunosti proguta, a oni rijetki trenutci u kojima se bend primiri i uspori tempo samo su uvertira u “supersoničnu” eksploziju koja slijedi nekoliko trenutaka kasnije.

Malo više od sat vremena svirke u kojih su ZU opravdali reputaciju jednog od najatraktivnijih live bendova, proletjelo je u treptaju. Zaista je“gušt” promatrati bend koji toliko uživa u izvođenju svoje glazbe kao što to radi ZU, a mislim da bez ikakve nedoumice možemo zaključiti da će nas u budućnosti ZU povesti na jubilarnu petnaestu, neukrotivu glazbenu vožnju.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja