Koncerti

Planet Hendrix uz Vedrana Božića i Rock Masters

Planet Hendrix uz Vedrana Božića i Rock Masters

Tijekom zadnjih 60 godina mnogobrojni su gitaristi dobili kultni status, ali ime jednog stvarno vrhunskog majstora redovito iskače ispred svih ostalih. To je ime Jimi Hendrix, a sinoć je u Vintage Industrial Baru održan koncert u njegovu čast te predstavljanje albuma "Planet Hendrix".

Naime, Vedran Božić vrhunski je hrvatski gitarist, koji je tijekom godina osvojio brojne nagrade, pohvale i priznanja. Svirao je u postavi grupa Time, Parnog Valjka i Telefon Blues Banda, ali ono što ga itekako izdvaja iz gomile je činjenica da je jedan od rijetkih glazbenika koji je imao priliku upoznati, a i svirati sa Jimijem. Dogodilo se to davne 1969. godine u Frankfurtu, kada se zacementirala ljubav Vedrana i Hendrixovog rada i dijela.

21.9.2013. godine Vedran je u Vintage Industiral Baru nastupio s grupom Rock Masters, u kojoj još nastupaju Slavko Pintarić - Pišta, te Tomas Krkač. Snimka tog koncerta  sinoć je i službeno predstavljena publici u obliku live albuma "Planet Hendrix".

Sinoćnji koncert započeo je zamračenom pozornicom Vintagea na kojoj je "usamljeni" Vedran za zagrijavanje odsvirao instrumentalnu verziju himne S.A.D.-a, "The Star Spangled Banner", baš kao što je i Hendrix jednom davno to učinio na Woodstocku. Nakon što mu se pridružio ostatak benda, djelatnica Croatia Recordsa predstavila je Vedrana publici, nakon čega je i on malo nespretno, sam ponovio predstavljanje.  Počele su se redati poznate pjesme koje su gotovo kopirale playlistu iz 2013. godine, "Purple Haze", "Manic Depression", "Fire", "Little Wing", "Crosstown Traffic", a nakon prvih par pjesama, izgleda da se i Vedran odmaknuo od treme (ili se jednostavno više uspio ufurati u sviranje) koja ga je očigledno držala na početku. Kako je trema nestala, tako se pokazala izvrsnost koja mu je i donijela sve ove ranije spomenute pohvale i priznanja. Nije to Hendrix sinoć bio na pozornici, njega nažalost nema  već preko 45. godina, ali bilo je najbliže Jimijevom live nastupu što smo  danas u mogućnosti  doživjeti.

Kroz nešto više od sat i pol publika je gutala svaki takt koji je odjekivao prostorom kluba, a pjesme su bile popraćene aplauzom. Za kraj je Vedran pokušavao sići 4 puta s pozornice, ali ga je publika vraćala nazad. Koncert je završio odlično odsviranim "All Along The Watchtower" i "Hey Joe" nakon čega se bend finalno povukao s pozornice. Pohvale vrijedi dati i Pišti i Krkaču koji su na Vedranovo fenomenalno soliranje dodali odličnu ritam mašinu. Sve u svemu, ljubitelji Hendrixovog rada i dijela sinoć su došli na svoje, a oni koji su propustili nastup ili neka kupe album, ili neka čekaju sljedeću priliku kada će ovaj trio zasvirati u nekom obližnjem klubu. 

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."