Vije-sti

King Ayisoba - afrički kralj nove world music scene u Močvari

King Ayisoba - afrički kralj nove world music scene u Močvari

Ganska glazbena scena sigurno je jedna od najjačih u Africi, a Močvara 26. svibnja dovodi jednog od trenutno najuzbudljivijih tamošnjih izvođača. Kao predizvođač nastupiti će Zea koji je i producirao Ayisobin novi album.

King Ayisoba je posljednjih 10-ak godina jedna od najvećih zvijezda ganske glazbene scene, a njegov ovogodišnji, peti studijski album "1000 Can Die", postavio ga je i u sami vrh afričkih glazbenika. Glazba je bila upisana u genetski kod Kinga Ayisobe od njegovog rođenja. Njegov djed bio je jedan od lokalnih poznatih svirača kologa, tradicijskog instrumenta koji bi se najlakše mogao opisati kao svojevrsna dvožičana preteča banja, a koji je pod nekim drugim imenima (ngoni, koni, tidinit…) i malim razlikama poznat i u drugim dijelovima Afrike. Ayisoba, rođen kao Albert Apoozpre, tako je od rođenja bio okružen zvukom kologa, a taj instrument mu je na neki način i spasio život.
Naime, King Ayisoba do svoje treće godine nije mogao hodati, a njegovi roditelji su obilazili sve liječnike kako bi pokušali riješiti taj problem. No, spasa nije bilo sve dok jedan od lokalnih travara/vračeva nije neutješnim roditeljima savjetovao da se mali Albert liječi kologom. Uz izlaganje djedovom sviranju, mališan je dobio i svoj prvi kologo, ubrzo je počeo hodati i to je značilo da su ljubav i životni poziv pronađeni.

Iako su u Gani posljednjih desetljeća iznimno popularni moderni, "zapadnjački" glazbeni pravci, prije svih hip-hop i r'n'b, King Ayisoba se oduvijek želio baviti samo tradicijskim ritmovima. Doduše, on je u svoj izričaj dodao hip-hop i dancehall elemente, a sve zajedno ima pomalo rokerski prizvuk zbog stila sviranja te šamanski, transični pristup zbog neprestanog repetiranja određenih dijelova, što mu je odmah i donijelo uspjeh. Već na svojem prvom studijskom albumu "Modern Ghanaians" imao je nekoliko sjajnih pjesama od kojih ga je "I Want To See You My Father" odmah gurnula u sam vrh tamošnje glazbe. Ta pjesma je proglašena pjesmom godine, kao i tradicijskom pjesmom godine te je bilo jasno da je zvijezda rođena.

King Ayisoba se brzo okružio sjajnim bendom s kojim je, osim u Gani, popularnost stekao i u cijelom svijetu, a nakon tri albuma ("Modern Ghanaians""Africa" i "Don't Do The Bad Thing") za tamošnju izdavačku kuću Pidgen Music, uslijedio je prelazak na nizozemski Makkum Records te objavljivanje albuma "Wicked Leaders". Taj album mu je donio i pažnju svih relevantnih svjetskih world music medija, ali i put prema izdavačkoj kući Glitterbeat Records koju vodi Chris Eckmann (The Walkabouts), a koja je tri godine uzastopno proglašena najboljom svjetskom world music izdavačkom kućom na svijetu.

Upravo će "1000 Can Die", album koji je objavljen posljednjeg dana ožujka, biti jedan od glavnih aduta Glitterbeata za novu titulu. Album je producirao Arnold de Boer (The ExZea), a na njemu je King Ayisoba izvukao ono najbolje iz sebe te pokazao zbog čega se smatra jednim od najuzbudljivijih glazbenika iz Afrike. Već sam uvodni single "Africa Needs Africa" osvojio je sve top liste, a sama činjenica da na albumu, između ostalih, gostuje i veliki Orlando Julius govori dovoljno o značenju ovog materijala.

King Ayisoba dolazi u Močvaru odvesti vas u srce glazbene Afrike. Suludih ritmova i nevjerojatne količine energije neće nedostajati. Koncert King Ayisoba je treći po redu koncert izvođača s Glitterbeat Records (uz Širom 27.4. i Damir Imamović Sevdah Takht 5.5.) koji se u kratkom periodu održava u Močvari. To je ujedno i jedinstvena prilika da u našem klubu i u kratkom periodu vidite pregled ponajboljeg od današnje world music scene, u svoj svojoj različitosti i bogatstvu.

Kultna nizozemska grupa The Ex već je odavno usko povezana s afričkom glazbom, a njen pjevač Arnold de Boer, umjetničkim imenom Zea, producirao je album "1000 Can Die" za King Ayisobu, zajedno s njim putuje Europom, a imat ćemo čast da ga po drugi put ugostimo u Močvari. Zea je kod nas gostovao 2009., a svoju glazbu uporno izbjegava svrstati u bilo koji glazbeni pravac. Tada smo u najavi napisali rečenicu koja i danas najbolje opisuje njegov rad pod ovim imenom: Zea je glazbeno raznolik i koristi ono najbolje od svojih mnogobrojnih utjecaja - ima tu zvukova PIL i Joy DivisionSwell Maps i Atari Teenage Riot, dakle svega od punk-a, noise-a do nintendo-core-a, spojeno u vrlo smislenu i simpatičnu cjelinu, uz naravno nezaobilaznu dozu humora.

Informacije oko ulaznica još nisu poznate, ali očekujte ih uskoro.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni