Koncerti

Tinariwen: iskonski i neponovljivo

Tinariwen: iskonski i neponovljivo

Pustinjska blues institucija Tinariwen nastupila je preksinoć u Vintage Industrial Baru. Nedjeljni koncert bio je šesto gostovanje ovih Zeppelina iz Sahare u Zagrebu. Klub u Savskoj je bio prepun.

VIB je tako ugostio ovaj tuareški sastav koji je svirao na praktički svim važnijim svjetskim pozornicama. Tinariwen su svojih tridesetak godina rada i talenta okrunili Grammyjem za najbolji album world glazbe “Tassili” 2012. godine, a uz to, brojne suradnje ovog plemenskog kolektiva s nekim od najvećih glazbenih imena (Robert Plant, Radiohead, Brian Eno) također potvrđuju vrijednost i kvalitetu njihovog stvaralaštva.

Ovog puta Tinariwen su nastupali bez karizmatičnog frontmana Ibrahima Age Alhabibe i ženskih članica koje bi svojim pjevanjem i višeglasjem upotpunjavali glazbu benda. Ipak, to nije naštetilo nastupu niti je umanjilo dojmove s koncerta. Štoviše, Tinariwen su još jednom pokazali koliko je glazba moćna - unatoč minimalnoj komunikaciji s publikom (jezična barijera), bend je imao potpunu pozornost okupljenih. Glazba koju su svirali odnijela nas je natrag u Afriku, približila nam je kulturu i podneblje njihovog rodnog kraja, njihove patnje i uspjehe, zbližila nas je. Skromni i veseli, Tinariwen kao da su došli družiti se s nama…

Hipnotički ritmovi i repetitivni rifovi držali su publiku rasplesanom nešto više od sat i pol vremena unatoč teško podnošljivoj sparini u zraku. U tih devedesetak minuta, Tinariwen su se na pozornicu vraćali dvaput. Za oba bisa, pljesak publike i ovacije su bili jako glasni. Publika je bila iznimno zadovoljna nastupom što samo potvrđuje koliko ovaj kolektiv dobro funkcionira i u formacijama bez svojih važnijih članova.

Autentičan spoj tradicionalnog zvuka Malija i Alžira (zemlje podrijetla) i suvremenog rocka dobitna je kombinacija ovog gitarski orijentiranog sastava s kojom se zapadni svijet još uvijek upoznaje i iz koje uči. Autohtonost identiteta Tinariwena je neupitna kao i čistoća njihovog glazbenog izričaja. A to je jedna od najcijenjenijih glazbenih kvaliteta.