Koncerti

Hrvatski Editorsi ostavili trag u Vintageu

Hrvatski Editorsi ostavili trag u Vintageu

Godinu dana nakon upoznavanja Vintage Industrial Bara i njegove publike s opusom riječkog benda Quasarr, ponovilo se njihovo gostovanje u Zagrebu, ali nikako se ne može reći da je bilo isto.

U šarolikom društvu skeptika i fanatika, uživala sam sinoćnji koncert. Pretpostavljate, piše fanatik. Bez obzira na urođenu ljubav prema frekvenciji koju nam daje Quasarr, lako je biti i objektivan kad čuješ nešto ovako dobro. Ovaj šesteročlani bend na bini funkcionira kao jedno, da ne govorim o vjerodostojnosti i spojivosti s tonskim snimkama. Iako su za zagrebački koncert nastupili sa zamjenom za električnu gitaru, samozatajnim Darkom i back vokalisticom Mirnom, sve je zvučalo i više nego uigrano. Električna gitara ovaj je put zaista i došla do izražaja pokojom improvizacijom (bar je tako zvučalo), vrlo ležernim i energičnim pristupom. Profesionalno postojani programer i klavijaturist Hrvoje, basist Sergej i bubnjar Dino drže okosnicu oko koje Boris, glavni vokal, manje ili više slobodno pleše.

QuasarrQuasarr

Svoj nastup otvorili su pjesmom "Tvoje riječi" s novog albuma, moćnom numerom kojom su dali do znanja da će publici približiti novi album "Sjene". Iako je prisutnima trebalo vremena da se opuste, Quasarr ih je trećom pjesmom "Arpeggio / Vrati mi sve sto si uzela" uspio začarati. Boris je vješto animirao spustivši se u prve redove dok je trajala "Pod prstima". Poslije toga, kao da je svima bilo lakše. Pjesme su se samo nizale, od starih ("Propaganda", "Ono što te čini drukčijom"), do najnovijeg singla "Indigo", nismo se snašli, već smo dočekali prvi manje i drugi vrlo spontani bis. Dvaput se ponovila i pjesma "Ti" koju publika obožava i valjda bi ju mogla slušati stalno.

QuasarrQuasarr

Ono što je i više nego pohvalno je smjer kojim Quasarrovci idu. Zvuk novog albuma je mračniji, teži i neodoljivo podsjeća na Editorse, što je ovaj koncert i potvrdio.

Prije Quasarra nastupio je zagrebački bend Orvel. Iako probranu, pred sobom su imali  dobru i glazbeno osviještenu publiku. Oni su ostavili dojam profesionalnog benda koji zvuči na tragu najboljih indie rock bendova današnjice, a ipak se pitaš zašto nikad prije nisi čuo za njih. Definitivno bend koji treba imati u vidu, vokal podsjeća na Aljošu Šerića iz vremena Ramireza, ali glazba nije toliko mračna. Ono što je bilo najljepše za vidjeti je komunikacija u bendu, sloga i zabava koju samima sebi daruju. "Sve nastaje uz ples" definitivno zvuči kao hit, to što ga hrvatske radio postaje ne prepoznaju nije problem glazbene scene. Ili je?

QuasarrOrvel

Kao i sinoć, zahvaljujući Hangtime Agencyju, možete otkriti stare snage scene koje ne jenjavaju, dapače, doprinose i mlade talentirane ljude čije vrijeme tek dolazi.

Večer je hitovima iz rock žanra začinio DJ Frajman zaokruživši ovaj glazbeni susret, ostavivši zadovoljstvo i pozitivan umor zadovoljnih fanatika, a bome i skeptika.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

QuasarrQuasarr

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.