Specijal

Maja otkriva: Porin ili Porni?

Maja otkriva: Porin ili Porni?

O jednoj posebnoj glazbenoj nagradi.

Već dvadeset i pet godina hrvatska glazbena industrija za svoj marljivi rad biva nagrađivana  svima dobro znanom statuom. Porin je oduvijek bio i ostao u centru pozornosti kao najpoznatija i najprestižnija glazbena nagrada, premda se posljednjih nekoliko godina propitkuje njegova relevantnost.

Moskau je bend koji je unio pravo osvježenje na domaću glazbenu scenu. Njegujući stil mračnih osamdesetih s tematikom koja sarkastično i oštro kritizira trenutno stanje u društvu, ponajviše značaj i utjecaj religije u svakodnevnom ljudskom životu, postali su miljenici glazbene kritike, ali i publike koja objedinjuje nekoliko generacija. Bilo da se radi o mladim alternativcima i buntovnicima, ili o starim darkerima, svaki se njihov nastup, kao posebno kreiran performans prepun detalja prati s velikim zanimanjem. Nije bitno sviraju li u metropoli ili rodnoj Koprivnici, vlastitom djelovanju pristupaju s posebnom pažnjom, objedinjujući glazbenu, plesnu i kazališnu umjetnost.

Ista je kreativna ekipa prošle godine započela jedan novi projekt. Porni je njihov odgovor na Porin, nagrada koju su dodijelili u nekoliko „egzotičnih“ kategorija, pritom izrazivši vlastiti stav o trenutnom stanju na domaćoj glazbenoj sceni pod krilaticom #kotukogajebe. Nezadovoljni činjenicom kako poznatu glazbenu nagradu Porin uvijek dobivaju jedni te isti ljudi, odlučili smo krenuti vlastitim putem te pokrenuti nagradu Porni - obrazložili su tada članovi benda koji je već dobro poznat po raznim provokativnim, duhovitim i  nadasve maštovitim video snimcima na Facebook stranici.

Nagrade su podijeljene na svečanoj ceremoniji koja se prenosila uživo putem njihovih društvenih mreža, konkurirajući pritom velikoj dodjeli u Splitu. Najveći broj Pornija osvojili su grupa Jonathan i Jelena Rozga, a kategorije su bile sljedeće:

– Besramno ciljanje na dalmatinsku publiku

– Izvođač za kojeg nitko nikada nije čuo, a ima pjesmu godine

– Farsa novog izvođača godine

– Najgori album desetljeća

– Najnepotrebniji rock album godine

– Grupa koja nikako da prestane postojati

– Obavezna nominacija reda radi

– Besmislena kategorija najbolje snimke

 

Moskau

 

Što gledati, kome vjerovati, Porinu ili Porniju?

Mnoge se polemike vode oko važnosti Porina i njegove vjerodostojnosti, no kada se sve zbroji, oduzme, pomnoži i podijeli, to je još uvijek naša najveća i najznačajnija glazbena nagrada koja se nikako ne bi trebala omalovažavati, već bi se zajednički trebalo poraditi na njenom unapređenju kako bi ponovo zasjala nekadašnjim sjajem, na ponos svim glazbenicima koji su je osvojili.

Porni je vrhunska zabava, za koju vrijedi da u svakoj šali ima pola istine. Doduše, puno više od pola. Radi se o kritici iz perspektive mlađe generacije respektabilnih glazbenika koji, premda svjesni koliko je teško probiti se na domaćoj glazbenoj sceni, pogotovo žanrom u okviru kojeg stvaraju, ne posustaju od svog izvornog umjetničkog lika i djela, ukazujući pritom na određene apsurdne situacije s kojima se svakodnevno suočavamo.

Ne zaboravite, ne propustite. 23.3.2018., vjerojatno u 20 h. Službena Facebook stranica grupe Moskau, a podijelit ćemo ga i mi. Pratite, komentirajte, budite dio Pornija.

#porni2018 #kotukogajebe

Do tada, prisjetimo se prošlogodišnje dodjele.