Koncerti

Ignite zapalio Vintage

Ignite zapalio Vintage

Zagrebački Vintage Industrial Bar ugostio je sinoć, 5. srpnja 2015., velikane hardcore punk scene, kalifornijski Ignite, popraćen mađarskim iNSANEom i zagrebačkim Katranom. Vruću ljetnu noć sa zakašnjenjem od kojih pola sata otvorio je domaći support i okupio pozamašnu publiku pred pozornicom već u ranoj fazi programa

Katran zasigurno ima popriličan fan base na ovim prostorima i sinoć su se još jednom pokazali kao jedan od najjačih bendova žanra na domaćem terenu. Uz nabrijane i žestoke riffove te brze ritmove iza glasa Filipa Bartola, koji je vrlo prodoran i uvjerljiv na scream dionicama, a isto vrlo ugodan na clean dijelovima, publika je vidno uživala u nastupu. Dvorana kluba bila je većim dijelom popunjena, tako da možemo reći da je od samog početka programa bilo vidljivo da će ovo biti odlična večer. Zvuk je bio odlično naštiman, osim što su se gitare u pojedinim dijelovima nastupa čule pomalo mutno. Ipak sve u svemu, Katran nam je pružio pravo hardcore otvorenje i lagano zapalio atmosferu za nadolazeće bendove.

Nakon domaćih hardkoraša, došli su nam mađarski. iNSANE je krenuo beskompromisno i zadržao tu ideju do kraja njihovog nastupa. Bend je odašiljao odličnu nabrijanu energiju kroz brzu glazbu, iskontrolirane promjene između guturalnih i clean vokal dionica i pjevne i pamtljive pjesme. Ipak, zagrebačka publika nije pokazivala neko veliko oduševljenje tako da je broj prisutnih bio vidno manji nego za vrijeme prvog benda. Što se zvuka tiče, iNSANE je bio nešto tiši, ali svejedno vrlo dobro posložen, gitare, bas i bubanj bili su lijepo izbalansirani u odnosu na vokal. Atmosfera u klubu činila se kao da opada. Ipak, ispostavilo se da je sve to bilo samo zatišje pred buru.

Ignite, legendarna kalifornijska hardcore institucija, započeli su svoj nastup, kako je i najavljeno, oko 23:50 i od prve pjesme, s "ravno u glavu" pristupom, potpuno su raspametili sad već prepunu dvoranu Vintagea. "Poverty for All" i "Veteran" otvorili su koncert, a publika je od samog početka pratila svaki stih i glasno izvikivala refrene. Pjevač Zoltán "Zoli" Téglás, spomenuo nam je kako je u razgovoru s kolegama iz Rise Againsta na nedavno održanom festivalu u Mađarskoj, razgovarao o tome kako je dečkima iz spomenutog benda upravo Hrvatska jedna od najdražih država za svirati. Politički orijentirane "Fear Is Our Tradition" i "Let It Burn" su uslijedila, a Zoltan nam je spomenuo je lika na štakama koji je prisustvovao njihovoj zadnjoj svirci kod nas i njemu posvetio pjesmu "A Place Called Home." Nakon nje su uslijedile "Embrace," "By My Side,“ pjesme s najnovijeg albuma, koji je tek nedavno kompletiran, "Oh, No, Not Again! It's Just Another Army Marching In,“ popraćene porukama protiv besmislenosti ratova u Siriji, Iraku, Jugoslaviji, Mađarskoj itd. i pozivima da pazimo jedni na druge. Za vrijeme izvođenja pjesme "Family" došlo je do manjeg obračuna među publikom, a onda između publike i zaštitara u prvim redovima, ali je uz pomoć ekipe sa stage sve ubrzo razriješeno, pa se koncert mogao nastaviti. Publika je od pjesme do pjesme postajala sve nabrijanija, crowd-surfalo se gotovo cijelo vrijeme, pjesanje i pjevanje nije stalo ni u jednom trenutku koncerta. Igniteovci su također bili vidno zadovoljni reakcijama publike i trudili se na svakoj pjesmi dati sve od sebe. Jedna od najbolje prihvaćenih pjesama bila je obrada poznate U2ove "Sunday Bloody Sunday." koju je publika pjevala glasnije nego možda bilo koju prije. Uslijedila je "Run," a službeni dio programa završila je vrlo pozitivna misao pjesme "Live for Better Days."

Publika je Ignite dozvala na bis te smo dobili još "You" i na samom kraju "Bleeding" nakon čega nas je bend pozdravio do sljedećeg susreta i napustio stage. Zvuk je tijekom cijelog koncerta bio gotovo savršen. Unatoč dobro naštimanom zvuku za vrijeme prva dva benda, Ignite je ipak pokazao kako treba zvučati na koncertu. Odnos gitare i ritam dionice bio besprijekoran, iz gitare se čuo svaki riff i svaki ton, a Zoltanov prodoran glas čuo se tako da se čula svaka otpjevana riječ. Atmosfera u Vintage bila je jedna od najluđih i najveselijih na kojima sam prisutsvovao. Katran, iNSANE i Ignite su nas vrhunski zabavili i poslali premorene i mokre do kože na pivo za šankom. DJ Kneža nas je do kraja večeri zabavljao odličnim izborom punk i metal uspješnica, te je tako još jedna uspješna večer u Vintage privedena kraju.

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear