Koncerti

Hardcore poslastica za kraj koncertne sezone u Grey Room-u

Hardcore poslastica za kraj koncertne sezone u Grey Room-u

Ovu subotu Grey Room je okupirala hardcore garda na posljednjem koncertu ove sezone "Na Muci Se Poznaju Junaci" vol 2. koji promovira i podržava domaću hardcore scenu. Za razliku od prošlogodišnjeg elitnog line up-a , ove godine na red su došle mlade snage domaće hardcore/punk scene. Već oko 22.00 sati, draga Špajza, kako od milja nazivaju Grey Room, počela se lagano puniti. Početak koncerta najavljen je u 23.30, no već je dobro poznata tradicija Grey Rooma da se prva galama čuje tek u ponoć.

Otvaranje večeri pripalo je već  veteranima ovog festivala, splitskom Stepped Out-u koji sa svirkom počinju točno u ponoć. Žestoko i melodično, predvođeni frontmenom čvrstog stava koji svojim plesnim koracima nastoji probuditi publiku,  sviraju materijal sa svoja dva EP-a,  "Through The Storm" i "Distorted Values".  Bend koji za sebe kaže kako snimke nisu vjerodostojne njihovoj energiji, sa prljavom i dinamičnom svirkom nije razočarao. Publiku su počastili sa već ranije najavljenom SINGALONG pjesmom njujorških veterana hardcore-a  H2O "What Happened?" te su premijerno izveli i dvije nove pjesme "Unknown Man" i "Way". Dečki su junački odsvirali koncert koji su završili sa masnim hardcore pjesmuljkom "Distored Values".

Foto by Roberto PavićFoto by Roberto Pavić

Nakon stanke od desetak minuta, publiku pozdravljaju moćni trash koraši  iz Katrana, bend koji se jako rijetko može vidjeti i čuti. Svirku započinju odvažno no nakon par sekundi sviranja, prekidaju radi prejake mikrofonije. Mala tehnička poteškoća nije ih obeshrabrila te ponovno sviraju prvu pjesmu sa rekla bih i više energije nego prvi put. Publika pozorno prati i nakon svake pjesme daje feedback, ali je užasno statična. Šarmantni frontmen koji između pjesama publiku zabavlja svojim humorom, masna i čvrsta svirka, jake i moćne vokalne dionice te aktivno kretanje članova benda po prostoru kojim raspolažu, odaju dojam benda na svjetskoj razini i teško se može desiti da vam pažnja odleprša u bilo kojem drugom smjeru. Radi raštrkanosti članova, ne sviraju toliko često tako da je ovo bila dobra prilika za poslušati kako mlada gospoda peglaju uživo.

Foto by Roberto PavićFoto by Roberto Pavić

Treći po redu, na imaginarnu binu penju se momci iz benda F.O.A.D. Iako su nastupili bez frontmena, već vruću atmosferu u Grey Roomu doveli su do usijanja. Prostor se napunio do kraja, a već na samom početku svirke publika traži još. Svirački ne ostavljaju poseban dojam ali njihova interakcija sa publikom je na visokom nivou. Uspjeli su statičnu publiku animirati i dovesti ih do svojih mikrofona.  Definitivno su dobili najveći feedback publike.  Pred kraj svirke prostor se naglo ispraznio a za najizdržljivije bend je odsvirao hitove "Zagreb" i "Religija". Simpatični momci zaista ne kriju svoj trud a ukoliko se zaželite dobrog hardcore plesnjaka, F.O.A.D. vas neće ostaviti ravnodušnim.

Zatvaranje hardcore svečanosti pripalo je relativno mladom ali glasnom Shinu. Iako je prostor ostao poluprazan, dočekala ih je prijateljska atmosfera.  Na repertoaru se nalaze i stare stvari ali naglasak je na promociji njihovog novog EP-a "Metamorphosis". Glasni i energični sa brzim ritmovima, podižu znatiželju publike i polako pune Grey Room. Bendom dominira mala džepna Venera s velikim mudima koja svojim glasom jede mikrofon dok publika pozorno prati. Teško je skrenuti pažnju s nje, a u tome joj jako dobro pomažu i ostali članovi benda koji svojim žestokim stavom i energijom upotpunjuju sliku benda kakav bi trebao biti. Shin je svoj novi EP  "Metamorphosis" opravdao i potvrdio sa glasnom i žestokom svirkom kojoj definitivno ne nedostaje ni grama energije te "face to face" pristupom koji publiku poziva da ostanu i slušaju.

Foto by Roberto PavićFoto by Roberto Pavić

Osim manjih tehničkih poteškoća i vrućine, razočaranje večeri bila je publika. Okupio se solidan broj ljudi, više nego lani, ali je angažman bio užasno mali. Falilo je stage dive-a i hardcore čagice što bi ovoj večeri dalo onaj finalni touch prave hc atmosfere. CBGB Style svojom poslasticom zatvorio je koncertnu sezonu i još jednom nam priuštio čušpajz koji se ne propušta.