Koncerti

Tús Nua napunile Tvornicu, a uskoro i u eteru KEXP-ja

Tús Nua napunile Tvornicu, a uskoro i u eteru KEXP-ja

Prošli četvrtak mali pogon Tvornice Kulture je dupke napunio bend čije vrijeme tek dolazi. Naime Jordi, možda čak u širim krugovima poznatija kao bivša gitaristica benda Seven Mouldy Figs, nije trebala otići u Irsku kao brojni Hrvati za novi početak, već je samo posudila njihov izraz "Tús Nua" i zakotrljala jednu skroz novu priču 2014.

Ustrajna u svojoj viziji, nije posustala dok je postava prolazila kroz izmjene, a to se isplatilo jer sada imamo jedan novi bend s istim imenom, koji je uspješno zaobišao klasične aranžmane pjesama i krenuo svojim putem. Gotovo je nemoguće spomenuti da je taj put za njih manje trnovit, zahvaljujući bendu Žen, koji im je koliko toliko utabao post rock/shoegaze stazu, pomogao sa savjetima i u snimanju albuma prvijenca "Horizons". Album je naišao na pozitivne recenzije, što se dalo primijetiti i po posjećenosti promocije od strane stručnjaka, glazbene elite underground scene, ali i prijatelja. U sat vremena su nam predstavile svoje horizonte.

Nastup je kasnio jednu akademsku četvrt, što nije bilo potrebno s obzirom da je pogon bio gotovo pun, ali nije smetalo. Zbeletronove DJ-ice su puštale zanimljive pjesme prožete dozom mračnije, ali plesne atmosfere. Trebao vam je ili shazam ili vraški dobro sjećanje da se sjetite te neke pjesme koju ste jednom davno obožavali. DIY mercha s interesantnom naslovnicom, koju je dizajnirala gitaristica Eva Badnjak iz Žen, je bilo u izobilju, a uz ugodno ćaskanje s poznanicima, koncert je uskoro počeo

Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milivoj su zauzele svoje startne pozicije na prvoj liniji do publike za žičanim instrumentima, synthevima i mikrofonom, najavivši da će im se pridružiti i gosti s albuma, među kojima i već iznad spomenuta Eva na prvoj pjesmi, ali zanimljivo je da je svirala za bubnjevima, koje inače ne svira. Game of Throneovska "Matches", čiji se remiks već da naći lutate li bespućima soundclouda, je već na početku pokazala kompatibilnost vokala u punom sjaju. Jelena je probila led, pridružila joj se Jordi, a između njih se ubacila i Matea za synthom. Potajno sam se nadala da će im se pridružiti i Picekica kao back vokal, no to se nije desilo. Možda neki drugi put. Cure barataju s više instrumenata, što mi je uvijek drago vidjeti na koncertima, što bendu ostavlja širi prostor za kreativnost. Sara Ercegović, bubnjar Žena, se popela na binu kao idući gost da odsvira par pjesama čije bubnjarske sekcije je osimislila pri snimanju albuma, a Eva zauzela Matein synth. Jedna od lepršavijih, usudila bih se reći indie pjesama s albuma, je Obvious, koja vam oteža dušu čim čujete stih koji se provlači kroz cijelu pjesmu, "We started falling apart, it was obvious from the start". Mogla bih se kladiti da biste se sjetili Eurythmicsa i "Sweet Dreams" ili neke Nirvanine pjesme, u trenutku kad čujete "Geysir". Razlog se možda krije u Sarinoj ritam sekciji, možda u bassu, možda u vokalima, a vjerojatno u kombinaciji svega zajedno. Uslijedila je prva pjesma albuma kao idealan uvod u najžešću pjesmu live nastupa. Ne samo auditivno, već i vizualno se desio vrhunac dotadašnjeg koncerta. Pet glazbenica na bini, s tim da je Sara pomagala Evi na bubnjevima. Ta scena mi se toliko urezala u sjećanje da m pjesma "Fight!" nikad više neće biti kao prije. Sara je izgledala kao da najavljuje vojnički marš ili aktivistički pokret, stajala je desno od bubnjeva, pomagala Evi, a uspješno unijela čvrstinu i strast u cijelu pjesmu. Da je samo jedna od njih bubnjala, vjerujem da ne bi bilo toliko savršeno. Da vuku uzore iz post rocka najviše se osjetilo u "Postcards with all sort of phrases". Posljednja pjesma koncerta "Hills", najviše odskače od cijelog repertoara. Zvuči kao ništa što su već snimili, odnosno kao neka najava za ono što slijedi. Synth je preuzeo vodeću ulogu, na momente su me asocirale na svu ljepotu melankolije ruskog post punka, ma uostalom poslušajte na linku.

Unatoč, nekvalitetnom zapisu, zahvalile su se na rijetkoj live snimci benda, koju je snimila moja malenkost i obećale mi burek. Strašno mi je simpatično kad su jednom prilikom izjavile da bi se one mogle slobodno zvati "all burek" bend, s obzirom da ih neki nazivaju "all girl" bendom, a rodnost i spolnost definira njihovu glazbu, koliko i činjenica da sve tri vole burek.

Koncert nije prošao bez bisa, a za kraj su ponovile "Fight!" u još boljoj izvedbi nego prvog puta. Nisam bila na mnogo koncerata ovog žanra, ali od njega očekujem da me usidri u mjestu, a pritom odvede na neko drugo mjesto, ne ostavljajući prostora za komentiranje osobi do sebe. To se ovog puta desilo na par pjesama, ali vjerujem da će s vremenom biti sve više melodija koje bacaju u trans. Nadam se da će s vremenom bend pronaći stalnu postavu, jer dovoljno je teško uskladiti termine 4 ili 5 članova benda, a još teže kad ti članovi sudjeluju i u drugim projektima. Bez obzira na sve, pozvati članice Žena u goste je bio pun pogodak!

Toplo vam preporučam da pratite ovaj "all burek" bend, šuška se da će se uskoro vrtiti na KEXP-u, a predviđam i da je iduća festivalska sezona u Hrvatskoj njihova.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.