Koncerti

Tricky oduševio u Tvornici

Tricky oduševio u Tvornici

Adrian Thaws aka Tricky, sa svojim projektom Skilled Mechanics, nastupio je u ponedjeljak navečer u Tvornici kulture. Bio je to njegov drugi koncert u Zagrebu ove godine, i to, kako su prenosili mediji, koncert za koji je Tricky izričito tražio da se dogodi. Prvi dojam nije baš unosio puno optimizma u one koji su se ipak odazvali koncertu. Naime, prepolovljen Veliki pogon odavao je tužnu istinu kako je vrlo malen broj ljudi kupio kartu, a u meni se stvorio neki neugodan osjećaj da bi atmosfera na koncertu mogla biti pomalo razočaravajuća. U prilog tome je išlo i Trickyjevo početno koncertriranje na playback.

Koncert je počeo nekih desetak minuta prije deset sati i sveukupno trajao nešto više dva sata. Tricky je izašao na pozornicu i leđima okrenut publici plesuckao, dok se za to vrijeme na matrici vrtjela instrumentalna izvedba “You Don’t Wanna” nakon koje je uslijedila “I’m Not Going”. Cijelo vrijeme se kreveljio na pozornici sa onim svojim tipičnim plesnim pokretima i nazetao majicu, koju je skinuo nakon četvrte pjesme i ostao samo u naopačke okrenutoj potkošulji. Bio je sav u nekom svom svijetu, međutim nitko od nas ostalih nije baš odmah razumio kako da i mi uđemo u taj svijet.

Publika je bila vrlo podijeljena u dojmovima. Dok su se jedni prepuštali bassovima i ritmu koji su dolazili s pozornice, drugi su s čuđenjem pratili što se događa i hoće li cijeli koncert biti održan na playback. Nakon nekoliko pjesama, među kojima su bile i  “Dive Away” i “Here My Dear”, prva stvar koja je potaknula atmosferu u pravilnom smjeru i izazvala ovacije cijele publike bila je obrada  pjesme “Parentheses” koja je zapravo nastala u rukama Petera Silbermana (The Antlers).

Nakon otprilike sat vremena završio je “glavni” dio koncerta pjesmom “Sun Down” koju je bend produžio za koncertnu izvedbu. Tricky je s tom pjesmom zapravo užario atmosferu i zahvalio svima što su došli. Međutim, to nije bio konačan pozdrav jer se Tricky još tri puta tokom večeri vraćao na pozornicu.

Taj dio s bisevima je trajao vremenski kao i cijeli prvi dio koncerta. Bio je to ujedno i sat vremena koji je najviše razgalio srca publike i rasplesao im noge. Uz autobiografsku “Boy” koju je izveo odmah na prvom bisu, pa kroz “Vent” i “Here My Dear” Tricky je pružio publici ono zbog čega su došli i nadoknadio im prvi dio nastupa. Na kraju je ovo pokazao kao jedan od emotivnijih i boljih koncerata ove jeseni, a pokazivala su to i lica fanova koji su kućama odlazili sa zadovoljstvom na licima.