Vije-sti

Tricky objavio EP

Tricky objavio EP "Obia"

Ususret skorašnjim europskim nastupima Tricky je objavio EP "Obia", kompilaciju koja se sastoji od afirmiranih i novih izvođača koje želi staviti pod povećalo.

Samo deset mjeseci nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu i Splitu, Tricky, jedan od najinovativnijih umjetnika današnjice, se na vlastiti zahtjev vraća u Hrvatsku na dva nastupa s aktualnim autorskim albumom. Program Tricky presents Skilled Mechanics izvest će u Tvornici kulture 14. te u riječkom Pogonu kulture 15. studenog.

Najnovije izdanje EP "Obia", objavljeno za Trickyjevu etiketu False Idols, kolekcija je od sedam pjesama te prikazuje rad etabiliranih, ali i novih izvođača. Sve pjesme je izabrao sam Tricky kako bi im pružio priliku da ih se čuje, a glazba ne mora nužno biti na engleskom, za razliku one na većini ostalih labelova iz Velike Britanije i SAD-a. EP sadrži žanrovski presjek od soulful elektronike i hip-hop zvukova ruskog podzemlja, do onih mladih berlinskih talenata.

WOODJU otvara EP s pjesmom "Damballah", a zatvara s "Irradiant", dok je Syava prisutan sa stvari "Nenaviju Izmenu", a oboje su ruski umjetnici koje je Tricky upoznao na putovanju i dao im priliku da ih se čuje. Robert Del Naja iz Massive Attacka je s Euanom Dickinsonom pod zajedničkim imenom Euanwhosarmy producirao "For Nothing" koja se isto našla na EP-u, a stvar savršeno sjeda u cijelu priču jer se Tricky ovog ljeta ponovo našao na turneji sa sjajnim Massive Attack.                                   

Kiko King & creativemaze iz Los Angelesa i Berlina, zaslužni su za "Tin Man" i "Wolves". EP "Obia" sadrži i Trickyjevu "Does It" koja se originalno našla na albumu "False Idols" iz 2013. Ovoga puta jedan od najzanimljivijih rap umjetnika iz Velike Britanije, tajanstveni CASISDEAD, daje svoje viđenje ove stvari dodajući joj dijelove tekstova socijalne tematike. Upravo novim EP izdanjem Tricky daje vidljivu potporu novim talentima u koje vjeruje.                                                      

EP "Obia"                                           

WOODJU - Damballah

Euanwhosarmy Feat. Lyndsey Lupe – For Nothing

Syava - Nenaviju Izmenu

Kiko King & creativemaze - Tin Man

Tricky Feat. CASISDEAD - Does It

Kiko King & creativemaze - Wolves

WOODJU - Irradiant

Legendarni Tricky vraća se u Hrvatsku na dva nastupa, u Zagreb i Rijeku, s aktualnim projektom Tricky presents Skilled Mechanics.

Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma "Maxinquaye", izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja glazbu stvorenu otkad je postao stanovnik Berlina.
Projekt nazvan Skilled Mechanics zamišljen je kao glazbeni kolektiv bez granica otvoren za različite suradnje, a trenutno ga, uz Trickyja, čine DJ Milo (suradnik još s kraja 80tih iz vremena ekipe The Wild Bunch) i Luke Harris (bubnjar). Na njihovom prvom albumu glasovno su sudjelovali i glazbenici poput Oh Land, Francesce Belmonte, Ann Dao, Xdarea i sjajne kineske reperice Ivy艾菲. Specifičnost novog materijala je i Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju, "Adrian Thaws" iz 2014. godine.

Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debijem "Maxinquaye", prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinila uzbudljivim novim zvukom na sceni. Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća, a kao suradnice pojavljivale su se Martina Topley Bird, Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla ili Nneka. I lista muških glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna, od DJ Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama.

Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a Skilled Mechanics projekt je njegovo novo veliko poglavlje.

Ulaznice

Zagreb - Ulaznice u pretprodaji 110 kn, na dan koncerta 130 kn.

Rijeka - Ulaznice u pretprodaji 110 kn, na dan koncerta 130 kn.

Ulaznice potražite na prodajnim mjestima Entria i Eventima te na www.entrio.hr I www.eventim.hr.

Organizatora koncerta je Tvornica kulture.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni