Koncerti

Glazba koja liječi – My Baby rasplesali Tvornicu kulture

Glazba koja liječi – My Baby rasplesali Tvornicu kulture

Bilo da preferirate opuštanje uz blues ritmove ili pak ostavljanje duše i tijela na nekom rave partyju, My Baby zadovoljit će ukus svakog pojedinca željnog dobre zabave. Pokazali su to još jednim nastupom, ovaj put u zagrebačkoj Tvornici, prošle subote.

My Baby polako se udomaćio u Zagrebu i to ne bez razloga. Ugodno rasprodana Tvornica najbolji je pokazatelj da njihove nastupe dolazi sve više obožavatelja specifičnog „voodoo blues“ zvuka. Oko 22:30 trojac se taktički rasporedio po pozornici, pri čemu nitko nema centralnu poziciju, već svi članovi benda imaju svoju priliku doći do izražaja i još jednom pokazati što znaju i umiju. Od Cato koja ovisno o pjesmi preuzima ritam gitaru pa je mijenja violinom, do Joosta koji bubnjevima drži nezaustavljiv ritam pa do Daniela čije solaže povremenu vraćaju u vrijeme kad  su žarili i palili Muddy Waters i kompanija – ovaj bend nesumnjivo ima ono nešto. Za vrijeme nastupa u pozadini gledamo u jednostavnu scenografiju, ali opet dovoljnu da dočara čitav ugođaj.

Koncert su otvorili posljednjim albumom „Prehistoric rhythm“ i malo pomalo dizali i tempo i atmosferu koja je obuzela Tvornicu. Njihov zvuk, miks bluesa, funka, rocka, popa i još koječeg automatski poziva na ples, noge kao da same krenu cupkati  sve dok se potpuno  ne prepustite čudu koje je My Baby i zaboravite na sve oko sebe.

Čuli smo presjek svih albuma, no bez ikakve sumnje publika se najbolje odazvala na hitove poput „Uprising“, na kojima su gitarske solaže u kombinaciji s karizmatičnom Cato i njenim specifičnim vokalom publiku polako bacale u stanje ekstaze. Međutim očito je da i novije pjesme poput „Sunflower Sutra“ itekako imaju potencijal da postanu popularne među fanovima. Tempo koji polako ubrzava, postaje sve žešći se sve dok na kraju okupljena publika uistinu ne izgleda kao da pleše na neki „prethistorijski“ ritam.

No u toj se fazi čitav nastup tek zahuktavao, dok je najbolje sačuvano za kraj, „Seeing Red“ s albuma „Shamanaid“ bio je kao šlag na tortu ionako odlične večeri. Euforično pjevanje i skakanje stotina ljudi u publici dovoljan su znak bendu da ih se definitivno još nismo zasitili te da je razdraganost koja je na njima bila vidljiva itekako opravdana.

Neumorna publika tražila je i bis koji, čak i nakon vjerojatno najjače pjesme na setlisti, ne samo da nije razočarao, već je oduševio i potrošio nam i one zadnje trunke snage. Ne želim izazvati kontraefekt, ali My Baby će se sigurno vratiti u Zagreb. A zašto i ne bi, kad ih ovdje čeka horda fanova, kao i onih koji će to tek postati. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.