Koncerti

Prvi dan buke uz Dosh Lee, Vikend-revoluciju i Brain Holidays

Prvi dan buke uz Dosh Lee, Vikend-revoluciju i Brain Holidays

Sinoć je Vintage Industrial Baru započeo projekt "11 dana buke! Dobro Dosh Lee u Zagreb" u sklopu kojeg su nastupila tri benda: Dosh Lee, Vikend-revolucija i Brain Holidays. Za one koji do sada nisu imali prilike saznati o čemu se točno radi, 11 dana buke je projekt zagrebačkog hc/punk/butchthrowing benda Dosh Lee, koji upravo slavi svojih 11 godina na sceni. Kako bi svoj rođendan proslavili u što boljoj maniri odlučili su napraviti turneju po Zagrebu koja traje 11 uzastopnih dana u 11 različitih zagrebačkih klubova, a svaki dan će uz njih nastupit još neki bend s alternativne scene. Također, usporedno s nastupima snima se i dokumentarac o već spomenutoj sceni.

Više o samom projektu i rasporedu koncerata možete saznati klikom na ovaj link.

Sinoćnja večer nije davala naznake neke velike posjećenosti u trenutku kada sam ja stigao u Vintage. Doduše, malo jesam uranio, ali osim nekolicine ljudi koji su ispijali pokoju pivu u prostoru kod šanka, klub je većinom bio prazan. Čak i oko 15 do 10 kad se Dosh Lee uspinjao na pozornicu, sam koncertni prostor izgledao je tužnjikavo prazno. Okupilo se tu fanova i prijatelja benda, ali pomislio sam kako ni besplatan upad ne može natjerati našu publiku da se u malo većem broju okupi na dobrom koncertu. Dosh Lee otvorio je svoj nastup kratkim pozdravom i rečenicom dvije o projektu, te je bend ubrzo žestoko počeo derati prve rifove pjesme "Velika nepravda na malom ekranu" iz 2011. godine. Nisam dugo slušao Dosh Lee na pozornici i bome su kroz godine sazreli u jedan itekako kvalitetan i nabrijan live bend. Sinoć su tako publici odsvirali presjek svoje, iako ne pretjerano duge, itekako plodne glazbene karijere te su se među pjesmama juer našle "Kaktus Galaktus", "Burek" te najnoviji singl "Bijeli Zeko".

Dosh LeeDosh Lee

Tijekom svirke još par duša našlo je svoje mjesto u publici, ali bendu je bilo svejedno ima li tamo 100 ili 5000 ljudi. Ognjen Bašić, frontman benda koji vam je možda poznat i iz svojih drugih bendova Biciklić i Čudnoređe, tijekom svih 11 pjesama valjao se po pozornici, skakao lijevo-desno, među publiku i izvodio one prave frontmenovske "gluposti" koje daju dušu jednom bendu ovakvog tipa. Za njega i Tomislava Kralja na bas gitari pozornica je jednostavno bila premala, jer biti miran za njih nije bila opcija. Uštimani su bili odlično, a jedino bi Tomislava izdvojio s ekstra pohvalom jer uvijek volim čuti mastan zvuk basa, a njegov je sinoć bio usporediv s poštenim burekom. Za kraj su odsvirali pjesmu "Statisti", zahvalili se publici, i bendovima koji će svirati nakon njih te pozvali još jednom sve da im se pridruže kroz ovih 11 dana stvaranja povijesti.

Vikend-revolucijaVikend-revolucija

Nakon pauzice na pozornici se našao bend s nešto više članova, a riječ je o još uvijek mladom bendu u usponu - Vikend-revoluciji. VR je najlakše strpati unutar okvire pop benda, iako koketiraju s raznim stilovima kao što su reggae, ska, rock'n'roll i funk. Sinoć su iskoristili još jednu priliku kako bi publici predstavili svoj dobro prihvaćen album prvijenac "Legato pop". S obzirom na to da su se u međuvremenu razišli s vokalisticom Martinom Geber koja je davala vokale na albumu, s njima je kao gost nastupila pjevačica Hana Blažević koja je i više nego dobro ispunila svoje mjesto vokala. Iako Hrvoje Prpić (gitara,vokal) ne radi loš posao pjevajući, VR je bend koji baš treba jedan kvalitetniji ženski vokal, a sudeći po sinoćnjem nastupu Hana bi mogla biti ta koja će popuniti tu rupu. 

Vikend-revolucijaVikend-revolucija

Iako su imali manjih problema sa zvukom, generalno gitarama koje su se povremeno raspadale, sam nastup je prošao podosta kvalitetno, te su pokazali ono što sam imao prilike i do sada čuti o njima, a to je da puno bolje i bogatije zvuče u živo. Također, na njima se zatekla podosta veća publika koja je pridonijela atmosferi te se i povremeno i zaplesalo pred pozornicom. Ako volite lagane pop melodije i zabavne tekstove VR je bend čiji nastup ne bi trebali propustiti. Bend nudi puno potencijala da se probije i na mainstream scenu, pogotovo radi svojeg radiofoničnog zvuka, ali kakva točno budućnost ih očekuje ostaje vidjeti kroz naredne godine.

Brain HolidaysBrain Holidays

Posljednji u večeri nastupili su mnogobrojni veterani hrvatske reggae scene, Brain Holidays. Riječ je o bendu koji na sceni djeluje još od davne 2000. godine, iz sebe imaju dva albuma, a treći je na putu. Nakon podulje stanke koncertno su se aktivirali početkom prošle godine, i to baš nastupom u Vintageu. BH je bend o kojemu najmanje znam i u čiji repertoar neću previše ulaziti, jer iskreno, znam za njih već godinama i prisustvovao sam na par nastupa, no ne mogu reći da sam bio neki veliki fan i pratio njihovu karijeru. Najveći razlog tome što je moje koketiranje s reggae glazbom (osim naravno Marleya) bilo uvijek dosta ležerno. Ono što mogu reći je da su Holidaysi jedan itekako uigran i uvježban bend kojem nećete naći mane tijekom nastupa. Sinoć su odsvirali presjek svoje karijere (ako se ne varam zamijetio sam i poneki cover), a publika koja se u međuvremenu okupila u solidnom broju vidno je uživala. Svaki dio ovog benda, od trubačkih sekcija do back vokala, funkcionira kao jedno (sve skupa ih se deset naguralo na onu "malu" pozornicu kluba), i pruža pravi doživljaj jednog reggae benda. Završili su nešto kratko iza ponoći čime je završio ovaj prvi od 11 dana buke.

Brain HolidaysBrain Holidays

Sve u svemu sinoć sam se ležerno uputio u Vintage bez puno očekivanja, ali sam zato otišao kući zadovoljniji nego što sam očekivao i za to mogu zahvaliti ovim kvalitetnim bendovima. Dosh Lee imate priliku u Zagrebu koncertno uhvatiti još narednih 10 dana, a uz njih će nastupiti brojni kvalitetni domaći bendovi koje ne bi trebalo izbjeći, pa vam preporučujem da si nađete, ako ne više, barem jedan od ovih 11 dana i priuštite si time biti dio ovog projekta.

Galerija fotografija

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."