Koncerti

Večer ženskih snaga u Tvornici

Večer ženskih snaga u Tvornici

Nekako prigodno po pitanju datuma, samo dan nakon svjetskog Dana žena, Tvornicu kulture okupirale su dvije jake individualke, potpuno drugačije i jedinstvene svaka na svoj način – Sara Renar i Macy Gray.

Foto: Sara Renar, credit Filip Bušić

Večer je otvorila Sara Renar čiji se glazbeni izričaj u svakom pogledu izdvaja na našoj estradi – snažan i snalažljiv vokal popraćen gitarom, klavijaturama i maštovitim igrama loopom i više su nego dovoljni za zaintrigirati publiku. Moram priznati da sam Saru slušala po prvi put, i iako se ne radi o meni osobno najmilijem glazbenom izričaju, vrhunski je odradila svoj posao, a i vjerojatno stekla neke nove fanove. Nastup pred prepunom Tvornicom svakako je dobar način za proslaviti rođendan (usput rečeno, čestitke!), a od set liste izdvojila bih izvedbu "Čuvaj svoje pjesme", čija me domišljatost i slojevitost oduševila. Tijekom jučerašnjeg nastupa nisam se mogla oteti dojmu da me Sarina uživljenost i dominacija na stage-u podsjećaju na mlađe dane dive Josipe Lisac – samo tako dalje!

Foto: Sara Renar, credit Filip Bušić

Nakon podulje pauze tijekom koje se Tvornica dupkom popunila (a možda i prepunila), došlo je i vrijeme za nastup jedne od najvećih soul diva svih vremena – Macy Gray. Macy i njen bend dočekani su gromoglasnim pljeskom i povicima, a svoj su sinoćnji nastup žestoko otvorili pjesmom "Relating To A Psychopath" koja je rasplesala (koliko je to u gužvi uopće bilo moguće) Tvornicu. Zaredalo se nekoliko pjesama, nakon kojih je slijedio prvi "hit" večeri – obrada pjesme "Creep". Publika je složno pjevala u sav glas, a oduševljenje na licima zvijezda večeri je bilo jasno vidljivo.

Foto: Publika na koncertu, credit Filip Bušić

To je otprilike bio trenutak kad sam se morala povući u manji, pušački dio jer se u većem više nije dalo izdržati (ironije radi) no po povratku sam idealno naletjela na "She Ain't Right For You" čije su nježnije note predvođene promuklim glasom Macy Gray uljuškale publiku u romantičniju atmosferu. Međutim, budući da su soul glazba i Macy Gray poznate po svojoj srčanosti i energiji, nije čudno da je miks pjesama Sexual Revolution", "Da Ya Think I'm Sexy" i Beauty in The World" bio onaj koji je najviše zapalio jučerašnju atmosferu.

Foto: Macy Gray, credit Filip Bušić

Publika je s razlogom bila ekstatična, no meni se sinoćnji nastup, uključujući i taj dio, činio pretjerano miran i nažalost, izveden s manjkom volje i energije. Veći dio koncerta Macy mi je djelovala kao da ga odrađuje po špranci, bez neke spontanosti koju sam očekivala od izvođačice na tom nivou. Smatram da bi intimnija atmosfera manjeg kluba bila puno bolja za izvođače iz ovog ili sličnih žanrova jer zvuk nje baš bio zadovoljavajući, no s druge strane, gdje bi se onda natiskali svi mi koji smo jučer ionako jedva stali u Tvornicu. Ubrzo nakon navedene izvedbe, Macy i bend su se povukli na pozornice, no srećom nije potrajalo dugo dok ih publika nije zvižducima i pljeskom "natjerala" na povratak. U trećem outfitu večeri kraljica soula počastila nas je svojim vjerojatno najvećim hitom – "I Try", a večer je prigodno zaokružena izvedbom Sinatrine "My Way". 

Foto: Mcy Gray, credit Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.