Vije-sti

Laibach najavili novi album i povratak na pozornice

Laibach najavili novi album i povratak na pozornice

Slovenski avangardni glazbeni kolektiv najavio je novi album i povratak na pozornice diljem Europe.

Novi album grupe Laibach pod naslovom ''Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)'' najavljen je za 25. ožujka u obliku digitalnog izdanja i deluxe CD-a , dok se dvostruko vinilno izdanje očekuje 10. lipnja 2022. Album objedinjuje glazbu iz hvaljene kazališne produkcije “Wir sind das Volk” (“Mi smo ljudi”), koja je premijerno prikazana u kazalištu Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. veljače 2020. Izvedene su još dvije predstave, prije nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

“Wir sind das Volk” temelji se na spisima Heinera Müllera (1929-1995), jednog od najznačajnijih dramatičara njemačkog govornog područja nakon Brechta. Neraskidiva veza Laibacha s kazalištem počela je još 1984. godine kada su skladali glazbu za Kvartet Heinera Müllera, predstavu koja je predstavljena u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani. Sljedeće godine susreli su se u Berlinu s Müllerom koji im je predložio suradnju. Müller je nastavio koristiti njihovu glazbu u produkciji, ali do suradnje nikada nije došlo, sve dok voditeljica International Heiner Müller Society, Anja Quickert, nije predložila posthumni projekt temeljen na Müllerovim tekstovima.

Slijedili smo strategiju samog Heinera Müllera prilikom rezanja i preuređivanja materijala, uzimali smo njegove tekstove i stavljali u drugi kontekst, ponovno ih povezivali s glazbom, kako bismo uvukli publiku u nju ili je otuđili od nje. Glazba otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i snažno propagandno oružje. I zato kombinacija Heinera Müllera, koji je kazalište vidio kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl”, objašnjava Laibach.

Za naslovnicu i unutarnji omot albuma odabrani su radovi renomiranog austrijsko-irskog umjetnika hiperrealizma, Gottfrieda Helnweina, koji pripadaju njegovom najznačajnijem i najpoznatijem ciklusu Bogojavljanje i kojima dominira ironična predstava ''zavodljive ljepote'' nacionalsocijalizma citirana kroz kršćansku ikonografiju.

Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival sa slovenskom verzijom iste produkcije i izveo još dvije rasprodane predstave u ljubljanskom Kinu Šiška. U ožujku ove godine nastavljaju se nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i nastup u Kulturnoj prijestolnici Europe, Novom Sadu.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Laibach će 02. travnja zajedno s gostima, prvi puta u Hrvatskoj, tom predstavom uprizoriti nešto manje od dva sata glazbeno-scenskog spektakla. Ulaznice, po cijenama od 200, 250 i 300 kn, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na Ulaznice.hr.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni