Koncerti

Lust For Youth u Tvornici - Mračno, plesno i iskreno

Lust For Youth u Tvornici - Mračno, plesno i iskreno

Opis sinoćne atmosfere u malom pogonu Tvornice bi izgledao ovako: mračno, plesno, iskreno, ali i misteriozno. Ne želim pretjerivati, ali na trenutke se mogao dobiti osjećaj da se više dimenzija istovremeno isprepliće. Jučer stvari nisu bile jednostavne, postale su složene.

Već oko 21 prostor se počeo puniti publikom koja je došla prvenstveno zbog benda Lust for Youth, a našlo se i nekih koji su željeli provjeriti što se krije iza imena Luke Black.

Luka je s nastupom počeo nešto nakon pola devet. Nazvat ću ovo nastup, a ne koncert jer ono što smo mogli vidjeti je bila kombinacija performansa i glazbenog izričaja. Luka je sve pozdravio na engleskom jeziku, kazavši kako dolazi iz svemira i donosi sa sobom ljubav, radost i sreću. Svoj nastup započeo je sa stvari "D-generation" i nastavio ljubavnom baladom "White Line", a pri tome je promijenio svoju prvu odjevnu kombinaciju i pokazao koliko pažnje pridaje tom vizualnom dojmu na pozornici. Došlo je i vrijeme za malo žešći ritam, "it's time to springsteen things a bit". Ponovno promijenivši outfit na pozornici, nabacivši kožnjak i svežući maramu oko glave, potpuno uživljen u izvedbu "Thornsa", rasplesao je rijetke u publici, dok je neke i zbunio. Više ljudi se uključilo u ples prilikom posljednje stvari "Holding onto Love", a izveo je i bis sa stvari "Perfection". Svakako je zanimljiva pojava taj Luka, iz njega izvire nešto new vaweovsko, futurističko, neki bi nazvali pretenciozno, ja bih rekla osebujno. Svatko tko je prisustvovao njegovom nastupu sinoć ima svoje viđenje istog. No, jedno je sigurno Luka ne podilazi masama i ima stav.

U pauzi se prostor malog pogona popunio publikom koja je čekala Lust for Youth. Na pozornicu su se najprije popeli Loke Rahbek i Malthe Fischer dajući publici uvertiru u koncert skladbom "International" s istoimenog albuma. Zapravo je i logično da su počeli s tom stvari, jer je bend jednom prilikom izjavio kako ta skaldba obuhvaća na neki način cijeli album. Hannes Norrvide se tijekom izvedbe prve pjesme nonšalntno popeo na pozornicu, naginjajući se prema mikrofonu, s rukama skrivenim iza leđa, pružajući dojam pomalo izmučenog čovjeka. To je, moram priznati, u meni probudilo skepsu u ishod samog koncerta. No, izreka kaže da prvi dojam često prevari pa je tako bilo i ovaj put.

Ovaj švedski electro pop synth trojac pokazao je sinoć kako ti "sjevernjaci" znaju s muzikom. Lust for Youth je sa svojim mračnim, ali plesnim stilom, u pomalo new orderovskom raspoloženju rasplesao svoje fanove. Odmah na početku nas je stvar "Illume" sa svojim ritmovima u mislima odvela na neko toplo tropsko mjesto, gdje se ispijaju kokteli i cijeli dan se provede u chillu. Istina, ovo je vrlo neobična poveznica s bendovom poput ovog, ali i sam album International je iskorak Norrvidea i benda iz prijašnje tame u neko svjetlo, te obiluje nekim "pozitivnijm" beatovima. Isti taj zvuk prepoznao se kasnije i u "New Boys" i "Running", gdje se bass linija prikladno ispreplitala s bongosima.

Hannesov čeznutljiv bariton na trenutke je pomalo usporio pjesme koje bi trebale raspametiti publiku i skrenuo pažnju s odlične glazbene podloge, ali izgledalo je da to nikome nije previše smetalo jer je publika i dalje bila u plesnom raspoloženju.

"Epoetin Alfa" je došla u pravom trenutku, barem se tako činilo promatrajući sve prisutne u prvim redovima. Pjesma koja opisuje težinu ljudskih odnosa i skrivanje istine, podsjetila nas je kako je ponekad vrlo teško  biti ljudska osoba s osjećajima. Kaže Hannes "This time you crossed the line /Decisions, you crossed the line." Granice postoje, granice se prelaze, naše odluke povrijede nas i druge, a na kraju treba nastaviti živjeti s time.

Uslijedile su "Chasing the light" i "Behind Curtains". Ova posljednja stvar dobro je prikazala tu razliku između starijih Hannesovi radova, konkretnije ovdje s "Growing Seedsa", i novog albuma "International". Mračni, schönbergovski tonovi malo su usporili fanove i odveli ih "iza zastora" u neku skandinavsku hladnu zimu, ali bend nas je uskoro opet vratio u prvotno stanje svojim novim singlom "Better Looking Brother" s plesnim ritmom i jakim synthevima koji su dodatno bili podržani bass linijom.

Lust for Youth su svoj prvi koncert u Zagrebu, i jedini koncert u regiji, priveli kraju s "Running", što je bilo i za očekivati. Kao što je i sam Hannes jednom izjavio, ovo je pjesma za partijanje, ples i puno zabave. Partija nakon koncerta nije bilo, nije bilo ni bisa, a publika se ubrzo razišla kućama ili je stajala u redu za merchandise.

Sve u svemu ovo je bio jedan solidan koncert, koji je vjerujem zadovoljio hrvatske fanove Lust for Youtha, mene sigurno jest. Do nekog sljedećeg susreta s Hannesom i ekipom ostaje nam preslušavanje postojećih albuma i iščekivanje nekog sljedećeg uratka u kojem ćemo vidjeti hoće li bend  nastaviti stopama "Internationala" ili se vratiti na "mračniji" put.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni