Albumi

"Kontura" Like Kolorado lomi gdje žulja

Lika Kolorado četveročlani je indie rock bend iz Zagreba, a čine ga Filip Riđički (vokal), Ana Jelić (bas), Vanja Senčar (gitara) i Pavle Gulić (bubanj). Bend postoji, doduše u nepunom sastavu, od 2015.

Svoj su prvi album, ''Smiješ zaurlat'', objavili 2018. godine, a u drugom su mjesecu predstavili svoj drugi album ''Kontura'' u izdanju Classic Recordsa. Čini se kako ovaj album predstavlja u isto vrijeme svojevrsno sazrijevanje, benda kao muzičara i kao individualaca, ali i svojevrstan bijeg od odgovornosti i prepuštanje cmizdrenju. Lika Kolorado došla je u ovo ludo vrijeme kao savršen podsjetnik na sve obične događaje i sitnice koje čine život.

Na samom početku albuma snažnim su zvukom sagradili ''Kuću'' i ne možemo im više ništa. Filip je pokazao da se može odlično poigravati svojim vokalom, od visokih dionica do onih uhu ipak malo ugodnijih. Osim toga, igra vizualnih slika i riječi u tekstovima, poput stiha ''mažeš labelo na kruh'' me očarala i na samom početku albuma privukla da ga nastavim slušati. Najzanimljiviji dio albuma čine upravo tekstovi koji su s jedne strane neobični, tjeraju nas da se pitamo što se to događa u njihovim glavama, a s druge strane daju osjećaj da opisuju nešto svima toliko poznato i znano, i to na jako slikovit način. Instrumenti se, dakako, savršeno uklapaju, taj se indie zvuk uklapa i čini njihov stil, a back vokali daju odličnu podršku na pojedinim mjestima, pogotovo u pjesmi ''Voda''.

 

 

U četvrtoj pjesmi, koja je izašla i kao singl, postaju pomalo klišej, ali je čak zanimljivo što opisuju situacije s kojima se svi susrećemo pa tako ostvaruju bliskost sa slušateljem. ''Spasoje'' je kao neka djevojka-heroj, koja bi ga trebala spasit' jer se njemu ne da, a svima nam se ponekad ne da. On također ide samo ondje gdje će je sigurno sresti, što je dosta otrcano, ali realno i neizbježno. Dakle i romantični su, al' ne na ljigav način. U sljedećoj se već pjesmi boje da će postati taj klišej, da će nasjesti na fore i inate se kriterijima koje nameće svijet, dakle shvaćaju.

Ovaj je put pjesma prožeta lakšom melodijom i blažim glasom, što u praksi na neki način dokazuje da mogu kako oni žele i boli ih briga za svijet. U pjesmi ''Kontura'' dolazi do sloma, što instrumentalnog, što vokalnog i tematskog. Sve se na neki način prelama, vokal je u isto vrijeme čist i sirov, u jednom trenu kao da se čuje i osmijeh, instrumenti su logični, ali ne prelaze na stranu uobičajenog ni onoga što se očekuje. Tijekom cijelog albuma uspijevaju zadržati umjetnički touch praćen elementima iznenađenja.

 

 

''Konturu'' čini jedanaest pjesama koje su iskonturirane, od onih jačih, do lakših, od pjesama na koje poželiš skakati, do onih koje ti dirnu dušu pa te vrate u život. Liku Kolorado bih opisala kao zraku sunca koja obasjava tapete u stanu nakon kišnog popodneva. Blago nas trzaju i bude, zovu na promatranje iz neke druge perspektive, otvaraju oči i nude nekakvo realno rješenje, što je zapravo posljedica sazrijevanja i odrastanja koje se dogodilo kroz album. Kontrast s druge strane predstavljaju zaigranije pjesme, poput ''Vraga'' koja zasigurno neće nikoga ostaviti da mirno sjedi i sluša. Čak su i psovke iskonturirane na način da ne prikazuju neukus i nepristojnost, već otkrivaju istinu, Likinu, a možda i našu istinu.

Rekla bih da su, pogotovo u posljednjoj, ''Reci bilo što'', koju bih nazvala svojevrsnom baladom, upravo psovke iskorištene umjesto nekog divljeg basa i vriska, prodrmaju nas u pravom trenutku i spriječe nastanak obične tužbalice. Posljednjom su pjesmom potvrdili neizbježnu usporedbu s Pipsima koja se nametala od samog početka, što možda potvrđuje da je Lika Kolorado njihov nasljednik koji će se zasigurno valorizirati u mlađih generacija. Također su još jedan bend koji dokazuje da je hrvatska scena prepuna kvalitetnih, mladih muzičara koji vole to što rade i rade to onako iskreno, bez nekog lažnog kiča i prikrivanja, ogoljuju se do kosti i sve pretoče u muziku.

 

Popis pjesama: 

1. Kuća

2. Gospođa

3. Pliz ne daj

4. Spasoje

5. Inat

6. Kontura

7. Gorilo

8. Voda

9. Vrag

10. Slušaj ovdje

11. Reci bilo što