Koncerti

Kojoti - još uvijek dragocjeni, raskošni i blistavi

Kojoti - još uvijek dragocjeni, raskošni i blistavi

Povratak u devedesete u dobrom kontekstu. Nostalgija je euforično zavladala kada su Kojoti stali na binu Tvornice kulture - publika osmijeh nije skidala s lica.

Čista energija, hedonizam i rock'n'roll - riječi koje su se često koristile za njihove nastupe, vrijede i dan danas. Skoro dvadeset godina nakon izlaska njihovog posljednjeg albuma "Sex Disco Kung Fu", uskrsnuli su na Brijačnici u siječnju ove godine te u međuvremenu odradili desetak nastupa. Prvi samostalni koncert u Zagrebu dogodio se sinoć, u Tvornici kulture.

Photo: Erotic Biljan & His Heretics, Credit: Filip Bušić

Erotic Biljan sa svojim hereticima korektno je odradio nešto više od pola sata sirovog rock'n'rolla. Za zagrijavanje ekipe koja je pristizala radoznalo iščekivajući headlinere. Ujednačene kvalitete i čvrstine zvuka, dobar su odabir za uvod u program glavnih zvijezda večeri.

Photo: Erotic Biljan & His Heretics, Credit: Filip Bušić

Dvadeset godina izbivanja s glazbene scene i nagli povratak ostavio je traga na publici koja se nije upotpunila mlađim generacijama koje su se u međuvremenu formirale i odrasle. Stoga je u publici prevladavala njihova vjerna ekipa koja je s odobravanjem upijala i podržavala svaki korak. 

Photo: Kojoti, Credit: Filip Bušić

Tri albuma i tri nove pjesme - sudeći po kemiji u bendu nikada se ne bi moglo reći da je došlo do ovako duge pauze u radu. Pojavom skromni i nenametljivi, no uz samo nekoliko odsviranih riffova jasno je da se u njima skriva nešto puno više. Plamen mladenačkog buntovništva i energija koja ne jenjava, nastavila je tamo gdje je stala. I premda ih je Zagreb nekoliko puta već mogao vidjeti uživo te se uvjerio u očuvanu kvalitetu ovog benda, sinoćnji je koncert bio ipak nešto emotivniji, ipak se radilo o prvom solističkom koncertu.

Photo: Kojoti, Credit: Filip Bušić

Vidno dobro raspoloženi i bend publika koja kao da je jedva dočekala čuti poznate uspješnice uživo. Pristojno i toplo uz mnogo nostalgije - najjednostavnije je okarakteriziran sinoćnji događaj. Pojedince je veoma obuzeo rokerski žar i neumorno su pjevali svaki stih. Nove su se pjesme izuzetno dobro uklopile u njihov opus, čak toliko da je razlika u stvaralačkom karakteru izuzetno minimalna. 

Photo: Kojoti, Credit: Filip Bušić

Zabavni i zanimljivi, energični i glazbeno korektni - Kojoti nastavljaju tamo gdje su stali - tresu, lupaju, udaraju. I ne, to nije halucinacija