Koncerti

Irenina večer u Tvornici

Irenina večer u Tvornici

Za one koji su se zaželjeli laganijeg subotnjeg izlaska i mirnije atmosfere, jučerašnji koncert u zagrebačkoj Tvornici bio je savršen odabir jer je večer bila rezervirana za mlade nade hrvatske kantautorske scene: Irenu Žilić, koja je promovirala svoj drugi album "Haze" i J.R.Augusta koji je nastupio kao gost mlade kantautorice.

U pregrađenoj, ali solidnom popunjenom Velikom pogonu Tvornice oko 22 h započela je kratka, ali slatka svirka  J.R.August-a, pravim imenom Nikole Vranića - zabočkog skladatelja, pjevača i multiinstrumentalista. J.R. August sinoć nažalost nije izvodio pjesme s EP-a "Change of Seasons", - možda nekom drugom prilikom, no predstavio nam je posljednja 2 EP-a, koji nisu ništa manje impresivni. 

JR AugustFoto: J.R. August, credit: Filip Bušić

Augustov bluesy glas i izvedba na klaviru bili su popraćeni i zborom, a upravo je to višeglasje čitavoj priči dodalo dašak neuobičajenosti. Od samog početka i uvodne "Crucify Me" publika je u potpunoj tišini i koncentrirano popratila ovaj nastup, a manji je pogon bio prazan - prizor koji se rijetko viđa. Što se tiče samog zvuka, i po tom pitanju samo pohvale, svaka odsvirana i otpjevana nota čula se jasno i precizno tako da ništa nije prepriječilo put slušnom užitku. Do kraja smo nastupa čuli i "Lead the Way", vokalno i instrumentalno zahtjevnu pjesmu koja je izazvala oduševljenje među publikom, "Black Limousine" i pjesmu koja, ako sam dobro shvatila, još nije snimljena - "Dangerous Waters". Hvala i Augustu i zboru za jučerašnju večer, uistinu predivan nastup. 

JR AugustFoto: J.R. August, credit: Filip Bušić

Nakon 15-ak minuta pauze došlo je vrijeme i za "glavnu zvijezdu večeri" - zagrebačku kantautoricu Irenu Žilić, koja je sinoć u Tvornici promovirala novi album "Haze". Od samog početka, dok Irena i bend još nisu ni krenuli sa svirkom, povici odobravanja i pljesak kojim su dočekani na pozornici odavali su činjenicu da je Irenina glazba itekako našla svoju publiku. Vrijedi spomenuti da nije samo "običan puk" pohodio Tvornicu, već je svoje kolege na pozornici došao podržati i dobar dio kantautorske scene, što je hvalevrijedna gesta u svakom slučaju.

Foto: Irena Žilić, credit: Filip Bušić

Koncert je krenuo polako nižući pjesme s novog albuma, počevši s "From Scratch", "Pioneers" i "Hold On", od kojih je potonja izazvala jedno simpatično, ali iskreno "Irena, I love you!" iz publike. Irenina pojava na pozornici uistinu je priča za sebe - ona sama odiše nekom skromnošću i jednostavnošću, a u isto vrijeme njen jedinstveni vokal ima sposobnost povesti vas na neko drugo mjesto i u neko drugo vrijeme. 

Foto: Irena Žilić, credit: Filip Bušić

Taman kad smo se uljuškali u sjetnost albuma "Haze", vratili smo se gotovo 3 godine unatrag i malo zaplesali uz "More Than a Lot" i vedru "Whatever Feels Right". Povratak na promociju albuma donio nam je i "Little Daggers", "Afterglow"  te sjajnu izvedbu pjesme "Omega". Lagane note prekinula je pjesma "X", jedna od najavnih pjesama albuma, na samom kraju službenog dijela koncerta na red je došla zasad vjerojatno najpoznatija pjesma s novog albuma - "Moon". Klavijature je zamijenila violina, a Irenina je izvedba iznova "zavela" publiku. 

Foto: Irena Žilić, credit: Filip Bušić

Pozdravivši publiku Irena i bend sišli su s pozornice, no u maniri svakog dobrog izvođača, bis je bio neizbježan, a tijekom njega imali smo prilike uživati u pjesmi koja nije dospjela na album - "Taste", dok je za sam kraj sačuvana "Scars" koja nas je razveselila i poslala kućama u dobrom raspoloženju.

I Irena i J.R.August u Tvornici su odradili vrhunski posao i predstavili svoje najnovije uratke koji su jučer sigurno pronašli bar dio svojih novih fanova. Oboje polako, ali sigurno pronalaze "svoj" zvuk, gradeći i proširujući onaj zbog kojime su zapeli za oko publike, te ćemo ih i dalje rado pratiti na njihovim glazbenim putovanjima. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.