Koncerti

Godspeed You! Black Emperor ili Pozdrav Žednom uhu

Godspeed You! Black Emperor ili Pozdrav Žednom uhu

Kad je petak navečer i ne radite dan poslije, treba iskoristiti priliku, zar ne? U tom slučaju, zašto se ne odlučiti za nešto eksperimentalnije poput jednog od poznatijih bendova post-rocka? Okej, ustvari me urednica nagovorila/natjerala (vjerojatno pod prijetnjom), ali misao je bitna. Neki ljudi ne mogu pohoditi koncerte jer rade – navodno. Hajde, svojevoljno(?) sam odlučio preuzeti odgovornost pisanja izvještaja, a bilo je i posljednje Žedno uho  pa zašto ne? Da ne duljim, Goodspeed You! Black Emperor.

Jedna od stvari koju odmah treba pohvaliti jest strogo držanje satnice jer je sve krenulo skoro točno u minutu. Kao predgrupa – bolje rečeno predosoba – nastupila je danska saksofonistica Mette Rasmussen. Da se ne pravim kao ogromni znalac free jazza i improvizacijske glazbe, bilo je vrlo zanimljivo. Što je točno bilo? Nemam pojma, ali je trebalo dosta koncentracije za izvesti, kamoli slušati. Dok je većina izvedbe bila solistička, pred kraj pridružili su joj se bubnjevi i bas, dodavši malo više konteksta cijeloj izvedbi, razvivši njezine melodije iz pojedinačnog faktora u cjeloviti organizam, tako individualizam transformiravši u kolektiv... Se vidi da nemam pojma o čemu pišem? Istin... Šalu na stranu, bilo je vrlo zanimljivo i isplatilo se poslušati.

Glavna eksperimentala krenula je s Godspeed You! Black Emperor – odnosno GY!BE (ako vam je teško ili ste Balkanac, fonetski Đibe). Dvorana se prožela njihovom zvukom, počevši eksperimentalno te postepeno obuhvativši i elemente post-rocka. Glazba koja zahtijeva potpunu koncentraciju, bila je idealna za koncertni prostor kojim su se širile zvučne kulise ugodnih, skoro hipnotičkih melodija. Drugim riječima, kulise za napušavanje ili pranje suđa. Budući da je napušavanje u Tvornici zabranjeno – za pranje suđa nisam siguran – publika se mogla zadovoljiti pokojim pivom i uživati u nastupu. Uzgred rečeno, prostor je bio podosta popunjen obožavateljima alternativne glazbe.

Izvedba je sama po sebi bila vrlo kvalitetna. Popraćena pozadinskim projekcijama, uspjela je dočarati raznorazne aspekte društva u kojem živimo. Jedini prigovor usmjerio bih toncu jer je zvuk bio izrazito glasan, osobito na sredini Pogona. Također, niski tonovi su mogli biti znatno blaži jer je njihova bučnost ponekad ometala u slušanju glazbe. Neka, publici nije smetalo. Očito samo meni… Nisam star!

Da nije sve išlo tako glatko, vidjelo se kod poteškoća koje su zadesile basista nakon prvih par pjesama pa je trebalo neko vrijeme prije negoli su ih uspjeli popraviti. No, da nije sve bilo tako crno, pokazao je povratak Sasmussen na pozornicu koja je udružila snage s bendom kako bi dodatno pomaknuli granice zvuka. Publika je s oduševljenjem dočekala sam bis, iako je po mojem osobnom mišljenju bio previše razvučen. Postoje granice koliko drone može zvučati zanimljivo.

Na stranu sve negativno, s koncerta se moglo otići zadovoljan jer je GY!BE ispunio očekivanja i nije razočarao. Zasluženo su zatvorili posljednje Žedno uho. Tko zna, možda nam se vrate i jedni i drugi. Dotad, uživajte u pospremanju stana bez njih.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."