Koncerti

Where Party Ends – After Begins, epizoda Tvornica kulture

Where Party Ends – After Begins, epizoda Tvornica kulture

Protekle subote u Tvornicu je sletio još jedan svemirac naše scene - kratko nazvan ABOP. After je Bolji Od Partya, kažu, a da je njihov party bolji od svih aftera pokazali su sinoć, dominirajući pozornicom velikog pogona, kao uobičajenim ambijentom, a ne kao da su prvi puta zasjeli skupa na nju .

Upravo je u tom "skupa" kvaka, jer je većina od ove šestorice zapravo više puta imala prilike usrećiti publiku Tvornice, samo s nekom drugom ekipom na bini, s obzirom na to da se radi redom o dugogodišnjim muzičarima s radnim stažem u većem broju bendova.

Tako je svatko povukao iz svoje pozadine ono najbolje da bi upotpunio zvuk abopa kao elektro rock senzacije. Dvostruki bubnjevi, bas, synthovi upravo su ono što kroji taj zvuk, koji plovi psihodeličnim funky-kraut-techno vodama, pa bpm-aža kroz pjesme varira, ali plesna atmosfera ne jenjava.

Cjelokupnom dojmu potpomogla je i instalacija na bini sačinjena od metalne konstrukcije pretvorene u prostor projiciranja, u kombinaciji s light showom koji nije puno odudarao od standardnog tvorničkog, samo se ovog puta uklapao u atmosferu.

Da se najbitnije ne zaboravi - povod sinoćnjem koncertu bilo je dugoočekivano EP izdanje benda, odnosno promocija albuma prvijenca, što su ga unazad mjesec dana davali na kapaljku, točnije pjesmu tjedno kako bi nas lagano nabrijali na live varijantu, koja je toliko rijetka da se ne propušta!

Kroz gotovo dvosatnu svirku izveli su čitavo novo izdanje, kao i starije uspješnice te nas ostavili u želji za skorom reprizom istog. Ovaj audio-vizualni sastav olako je pokorio tvornički podij i odveo publiku u trans. Očekivano, stvorili su neodoljivu party atmosferu rock koncerta, nešto svojstveno samo njima, jer koju god sam sličnu glazbenu formaciju imala prilike uživo čuti, uvijek je naginjala ka elektro iskustvu, dok se u ovom slučaju ne možeš oduprijeti onoj žestokoj, b strani priče.

Iako su koncert vrhunski odradili, došla sam do zaključka kako ABOP-u bolje leže klupski prostori - drže atmosferu gušćom, nabijenijom atomima plesnog ludila. Doduše, vjerojatno ne bi zaključila isto da ih nisam gledala u Vintagu, gdje su me prije nešto više od godine dana osvojili, no tvrdim kako su niža pozornica i stropovi definitivno pogodniji uvjeti za raspametiti se uz ovu plesnu mašinu.

Ipak, bilo je jako lijepo vidjeti gotovo punu Tvornicu kako upija magiju afteraša, nije nam baš sinoć puno falilo - osim možda još jednog bisa.

 
Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?