Koncerti

Od skeptika do obožavatelja: kako me Paolo Nutini osvojio na INmusicu

photo: Paolo Nutini, credit: Patricija Flikač

Od skeptika do obožavatelja: kako me Paolo Nutini osvojio na INmusicu

Davne 2007. imala sam jednu frendicu koja je obožavala Paola Nutinija. Prvo se na radiju navukla na "New Shoes", a dvije godine poslije posve je zaluđena njime počela furati fedoru i lepršave košuljce po uzoru na škotskog kantautora u spotu hit pjesme "Candy".

U pravilu nisam propuštala priliku da ju zafrkavam zbog odabira glazbenog uzora, jer za mene su njegove skladbe bile samo jedan izvor u nizu zgodnih ljetnih hitova koje volite slušati na plaži. Međutim, tijekom godina Paolo Nutini možda jest prolazio ispod radara u našim krajevima no to ne znači da se njegov glazbeni izričaj nije nastavljao razvijati. 2014. izbacio je treći studijski album Caustic Love i pridobio čak i mene, samopriznatog skeptika. Kasno palim, jer taj sam album otkrila tek prije par godina, što bi značilo da sam propustila i njegov premijerni nastup u Hrvatskoj upravo na INmusicu 2015. godine, za koji čujem da je bio pravi emocionalni rollercoaster.

I tako sam sinoć zacrtala pravac na popravni i ispravila nepravdu prema prijateljici, a onda i prema sebi samoj koja sam se radije sprdala sa novim izvođačima nego ih podržala. Skromni Paolo popeo se na Main Stage u 20:30 pred more obožavatelja i dobrih poznavatelja njegovog opusa. Atmosfera u prvim redovima bila je naelektrizirana sigurnošću da nas čeka jedan odličan koncert, a čim su počeli prvi taktovi pustili smo da nas Paolov glas premjesti na više valne duljine. 

DSC00743inmusic24-Paolo-Nutini-Patricija-Flikač

Vidno razdragan mnoštvom posjetitelja koji su ga došli slušati neokrznuti pljuskom koji je netom prije svirke popustio, gacajući po blatu ali sa osmjesima na licima, Paolo se između pjesama kratko osvrnuo na posljednji nastup pred domaćom publikom (već spomenute 2015.), nazvao nas dražesnima („You're lovely“ – kakav krasan izraz), hvalio naše lijepo pjevanje i zračio iskrenom zahvalnošću što se zajedno nalazimo u ovom trenutku na ovom mjestu. Inače poznat po mnogim slow-burner skladbama, tako bi se mogao opisati i cijeli sinoćnji nastup, jer kada je započeo sa Heart Filled Up koji se prelio u Acid Eyes svi smo se prepustili emocijama, ali vrhunac vala nas je dočekao na Through the Echoes (gdje su poneki i zasuzili), nakon čega je uslijedila poznata New Shoes, ali u smirenijoj, odmjerenijoj izvedbi prikladnijoj za taj nježniji, emotivniji blok. Dio mene je siguran da smo prizvali kišu fenomenalnom izvedbom Iron Sky, koju je započeo u akustičnoj verziji, a naši divni glasovi vinuli su se u nebesa i poviknuli: „Rain on me!“

DSC00805inmusic24-Paolo-Nutini-Patricija-Flikač

Bez sumnje mogu potvrditi da je Paolo daleko najjači vokalni izvođač na ovogodišnjem INmusicu, ali i živući dokaz da za sjajan provod nije potrebno svirati najbrže, bubnjati najglasnije i skakati najviše. Ne, potrebno je samo povezati se sa publikom i odvesti ih na emocionalno glazbeno putovanje – putovanje kroz koje nas je s lakoćom za ruku vodio iskusni vodič i nepopravljivi romantičar Paolo Nutini.