Koncerti

Deset godina Defianta

Deset godina Defianta

Ove Noći vještica, požeški death metal bend Defiant proslavio je 10 godina svojega rada. Podrška su im bili slovenski Sober Assault i osječki War-Head. Iako je koncert kasnio dosta dugo (počeo je tek oko 23 sata), nije nedostajalo dobrog metala. Publika se skupila u malom broju, što je očekivano za ovakve sredine, ali svojim entuzijazmom bili su odlična podrška bendovima. Nakon nosanja opreme, postavljanja, zezancije, graha i piva koncert je konačno otpočeo.

Prvi na redu bili su mladi slovenski bend Sober Assault. Svirali su klasični thresh metal uz tvrde growl vokale. Od početka do kraja svirali su brzo i nisu radili nikakve greške. Iako su mladi bend, očito je uloženo puno truda da zvuče tako dobro uživo. Vokali možda nisu dopirali u potpunosti do publike, ali lijepe old-school solaže sigurno jesu. Pokazali su i melodičnost svoje glazbe, ali nisu se odvajali od starih receptura thrash metala. Nekako mi se činilo da su kratko svirali, ali su ipak na jako lijep način otvorili koncert. Potencijala ima sigurno, ali mi je samo žao što nisam čuo više eksperimentiranja. Sve u svemu, jak i žestok nastup.

Drugi na redu bili su osječki veterani thrash metala War-Head. Sviraju od 2002. godine, a iza sebe imaju europske i južnoameričke turneje gdje su posjetili 24 države. Pjesme koje su svirali bile su sa njihovih albuma "Still No Signs Of Armageddon" (2011.) i "Imperium Mundi" (2014.). War-Head su uspjeli malo pomalo pridobiti publiku svojim žestokim thrash metalom. Trojac je zvučao jako old-school, ali sa različitim novinama što i glazbi i nastupu daje određenu svježinu. Ponegdje bi se čuo black metal, a ponegdje utjecaji technical death metala, tako da je njihovu svirku bilo napeto i zanimljivo pratiti. Sam nastup odradili su profesionalno i bez puno razmišljanja. Pjesme su tekle jedna u drugu u oblaku distorzije i jakih i brzih bubnjeva. Sa sobom su donijeli njihov karakteristični zvuk sa albuma što mi se jako dopalo. U cijeloj priči prepoznaje se da imaju svoj đir i da uz svoje iskustvo mogu izroditi kvalitetu. War-Head je lijepo ugrijao prostor Tom Kluba i otvorili put za headlinere večeri.

Najpoznatiji po svojoj staroj pjesmi "Bloody Roses", Defiant je spremno i oštro zatvorio večer. Osnovani 2005. godine, objavili su 3 albuma i podržali ih sa nekoliko europskih turneji. Sinoć su promovirali svoj novi album "Morbid Spiritual Illness" koji izlazi za Miner Recordings, a sniman je u Studio Armageddon (Osijek) pod palicom Eldara Ibrahimovića, također, bubnjara War-Heada. Iz priloženog, ostali su na svojemu miksu black i death metala, a ono što je najviše izlazilo iz glazbe je zlo. Ponukani raznim blackened death metal bendovima i švedskom školom melodeatha odsvirali su sve pjesme sa novoga albuma. Vokalist Kova (Hereza, ex-Mardraum) kao najnoviji član benda, unio je dramatičnost i ritualnost u cijelu priču, kao i duboke growlove i prodorne screamove. Između pjesama dobro je komunicirao sa publikom, šalio se i nabrijavao koliko je mogao malobrojnu publiku. Ipak, bilo je tu benganja i šutki, a u zraku je bila zla i nabrijana atmosfera. Duboki riffovi lijepo su ispunjavali prostor, a u svakom se čula melodičnost. Bubnjevi su bili jednostavno razorni, ali bih volio da su bili bolje ozvučeni ili barem pojačani (nešto što je i ostalim bendovima nedostajalo). Bilo je tu dugih sekcija blastbeatova i uvrnutih prijelaza koji su lakoćom slikali zlu dramu i tragediju. Nemam drugih komentara osim da je bubnjarski dio bio majstorski odrađen. Zao prizvuk i prijateljsko ozračje širili su se od početka do kraja, ali na koncu nisu svirali bis.

Tom Klub u Požegi sinoć je bio poprište thrash i death metal nabijačine. Svaki bend je grijao prostor svojom žestokom glazbom. Mala i lokalna veselica obogaćena dobrim metalom. Zahvaljujem se svim bendovima koji su svirali i nadam se da se vidimo uskoro.  

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above