Koncerti

Tko čeka, taj i dočeka! Skunk Anansie napokon ponovno u Zagrebu!

Tko čeka, taj i dočeka! Skunk Anansie napokon ponovno u Zagrebu!

Previše vremena je prošlo otkad je bend Skunk Anansie posljednji put nastupao u Zagrebu, publika se itekako već zaželjela ove britanske rock četvorke, no nakon 2 najavljena pa zatim i otkazana nastupa, jučerašnji koncert se iščekivao s dozom skeptičnosti. No nije bilo mjesta strahu jer ne samo da su došli, nego su napravili show za pamćenje!

Foto: Lovely Quinces, credit: Filip Bušić

No krenimo po redu, čast da bude predgrupa ovako kultnom bendu pripala je mladoj Dunji Ercegović koja je donedavno sama nastupala pod imenom Lovely Quinces. Jučer su Dunja i bend (koji je oformljen samo za ovu priliku) pola sata zagrijavali publiku na Šalati, a u repertoar se uvukla i jedna od najnovijih stvari „Sick in the Head“. Ima Dunja i glas i energiju, no nažalost njen vokal je bio pretih u odnosu na bend pa je čitav nastup, iako dobar, definitivno mogao zvučati i bolje.

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Malo nakon 21h na pozornicu su se polagano penjali članovi Skunk Anansie, a najvećim je pljeskom naravno dočekana frontmenica Skin, žena koja je rođena za nastupanje. Skunk Anansie ovaj su put posjetili Hrvatsku u sklopu turneje kojom slave 25 godina karijere – samim time očekivanja od setliste su bila velika, no nismo ostali razočarani.

Koncert je otvoren s nabrijanom „Charlie Big Potato“ i odmah je bilo jasno da će ovo biti jedan od boljih koncerta u 2019. Moćna Skin pokazala je da s godinama postaje samo bolja i bolja, a publika je pratila svaki njen korak i oduševljeno reagirala na svaku zahtjevniju notu. Sljedeća po redu bila je „Because of You“, jedan od najvećih hitova benda. Skin ima nevjerojatnu sposobnost da u jednom trenutku zvuči anđeoski, dok već u sljedećem baci scream od kojeg se koža naježi, što je bilo očito i na ovoj izvedbi pa je samim time strašna činjenica da uz tolik talent ta žena i dalje iznimno podcijenjena vokalistica.  

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Redali su se hit za hitom, a atmosfera je iz pjesme u pjesmu postajala sve užarenija. Od bacanja u publiku na „I Can Dream“, do nježne i delikatne „Brazen (Weep)“. „Twisted“ je podigao na noge i pomalo uspavane tribine – energija koju Skin, ali i ostatak benda imaju i kojom pristupaju svakoj pjesmi je nevjerojatna i na njihov nastup nije moguće ostati ravnodušan. „Weak“ je izvedena eksplozivno, kako toj pjesmi i priliči i meni je osobno definitivno favorit jučerašnjeg koncerta.

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Radilo se o koncertu povodom impresivnih 25 godina karijere tako da su publici predstavljeni stariji hitovi, ali i oni koji će to tek postati. Za novije fanove tu je bila „Love Someone Else“ koja nešto više zadire u pop žanr, nego što smo od Skunk Anansie naviknuti čuti. No drugačije nije nužno i loše. Od starijih hitova u glavnom smo dijelu koncerta čuli i neizostavnu „Hedonism“ s kojom smo se svi bar jednom u životu poistovjetili i koju je publika zdušno pjevala od početka do kraja, a pred sam kraj koncerta dočekali smo i glasnu, žestoku i intenzivnu izvedbu „Yes, It's Fucking Political“ koja uživo zvuči još bolje nego studijska verzija. Koncert je bio posvećen svima, od imigranata do lokalaca, od starijih do novijih fanova – na nikoga se nije zaboravilo, a treba svakako pohvaliti i komunikaciju koju bend ima s publikom za vrijeme nastupa. Nešto naravno leži u iskustvu, no nešto je i u toj ležernosti kojom Skin i ostatak benda zrače na nastupima. 

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Naravno da se ne ide doma bez bisa, pa i sama Skin je komentirala kako je Hrvatska rock zemlja - tako da smo, između ostalih, čuli još i „Secretly“ kao i Skunk Anansie verziju „Highway to Hell“ – nema što Skin ne može otpjevati.

Jedna stvar je očita, Skunk Anansie je i nakon toliko godina i dalje jedan od najboljih i najoriginalnijih rock bendova, a Skin, koja predvodi svo to ludilo, jedna je od  najžešćih i vokalno najsposobnijih frontmenica. Sretan im rođendan, nadamo se da ovaj put neće proći toliko vremena do sljedećeg koncerta.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.